Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat is betaalverzoekfraude?

U kunt te maken krijgen met betaalverzoekfraude wanneer u iets verkoopt via een platform zoals Marktplaats. Vaak gaat deze vorm van oplichting zo:

  1. De oplichter reageert op uw advertentie. Hij vraagt of uw product nog te koop is en doet een bod.
  2. Hebben jullie een deal? Dan vraagt de oplichter u om een klein bedrag over te maken (vaak € 0,01). De smoes is dat hij graag wilt controleren of u te vertrouwen bent. Hij zal waarschijnlijk zeggen dat dit is omdat hij een slechte ervaring heeft gehad met andere verkopers.
  3. De oplichter stuurt u via een WhatsApp een betaalverzoek.
  4. De link in dit betaalverzoek gaat niet naar de website van de bank, Tikkie of iDEAL. Maar dit lijkt wel zo. In werkelijkheid is het een phishingsite. Dat is een site waarmee de crimineel mee kan kijken met de inloggegevens van de bank die u invult.
  5. Met uw inloggegevens kan de oplichter inloggen op uw bankaccount. Hij maakt op deze manier geld over naar zijn eigen rekening.

Betaalverzoekfraude is een vorm van phishing. Het is een manier van digitale oplichting via e-mail, WhatsApp of sms. Slachtoffers worden bijvoorbeeld naar een valse website gelokt waar ze vervolgens hun bank- of andere inloggegevens prijsgeven. Via deze pagina leest u meer over phishing.