Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Politie doet uitgebreid onderzoek naar gijzeling Leidseplein

De Amsterdamse recherche doet uitgebreid onderzoek naar de toedracht van de gijzeling op het Leidseplein. Het onderzoeksteam onder leiding van het Openbaar Ministerie houdt alle opties open over mogelijk motief.

Detailopname surveillancewagen

Dinsdagmiddag 22 februari rond 17.30 uur kwam bij de politie een melding binnen van een mogelijke overval op de Apple Store aan het Leidseplein. Toen de eerste politie-eenheden arriveerden, werden zij direct beschoten. Dat leidde ertoe dat de politie direct de wijde omgeving heeft afgezet en heeft opgeschaald. Hierbij werden onder andere de specialistische diensten van de politie, waaronder de DSI, opgeroepen. Een man in camouflagepak, een 27-jarige Amsterdammer, bleek een uit Bulgarije afkomstige man in gijzeling te hebben genomen. Tientallen personen bevonden zich op dat moment in het pand. Meerdere van hen hadden zich verstopt in het pand en beleefden angstige momenten. De gijzelnemer beschikte over een handvuurwapen en een semiautomatisch wapen, waarmee hij eerder ook had geschoten. Dit maakte dat de situatie als zeer dreigend werd ingeschat. Tijdens de gijzeling is het op meerdere momenten gelukt om tientallen mensen uit het pand te bevrijden.

Gedurende de gijzeling is er op meerdere momenten contact geweest tussen de gijzelnemer en een onderhandelaar van de politie. De gijzelnemer eiste onder meer 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrije uitgeleide. Omdat de politie vermoedens had dat de gijzelnemer berichtgeving volgde op sociale media, is ervoor gekozen om zeer terughoudend te zijn in het verstrekken van informatie tijdens de gijzeling over de situatie in het pand. Dit met het oog op de veiligheid van de gijzelaar en de andere personen die zich in het pand bevonden.

Rond half elf kon de gijzelaar wegrennen nadat er door de politie op verzoek van de gijzelnemer water was afgeleverd bij de deur. De gijzelnemer rende achter zijn gijzelaar aan waarna hij door een auto van de DSI werd aangereden. De gijzelnemer is eerst door een robot onderzocht op explosieven voordat medisch personeel hem zorg kon verlenen. Hij is daarna per ambulance zeer ernstig gewond naar het ziekenhuis gebracht waar hij op dit moment onder bewaking ligt.

De politie heeft afgelopen nacht een woning in Amsterdam West en Centrum doorzocht. Daarbij zijn gegevensdragers in beslag genomen. De politie doet onderzoek naar het exacte  motief van de gijzelnemer en de explosieve bestanddelen die hij op zijn lichaam droeg. Onderzoek heeft uitgewezen dat het explosieve materiaal nog niet op scherp stond.  Ondanks dat het onderzoeksteam op dit moment geen aanleiding heeft om te denken dat er sprake is van meerdere verdachten, wordt dat wel uitgebreid onderzocht. Daarnaast worden er beelden uitgekeken en getuigen gehoord.

Zoals gebruikelijk is slachtofferhulp ingeschakeld voor iedereen die uit het pand is bevrijd. Op het Leidseplein komt vandaag een calamiteitenbus te staan waar iedereen zich kan melden met vragen of behoefte aan nazorg.