Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Opvallend rijgedrag brengt overtredingen aan het licht

Gepubliceerd op:

Noord-Holland - De politie in Noord-Holland heeft van vrijdag 2 op zaterdag 3 september 22 weggebruikers uit het verkeer gehaald die onder invloed van drank of drugs reden.

Opvallend rijgedrag valt snel op. Heel langzaam rijden, slingeren over de weg, tegen de richting inrijden of juist flink op het gas trappen, is reden genoeg voor de politie om bestuurders aan een controle te onderwerpen. Wanneer een bestuurder dan bijvoorbeeld ook nog opvallend rode ogen of een naar alcohol ruikende adem heeft, wordt er vanzelfsprekend gevraagd om mee te werken aan een drugs- of alcoholtest.

Onder invloed van drugs en alcohol

Van de 22 weggebruikers verkeerden 5 onder invloed van drugs en 17 onder invloed van alcohol. Bij twee van de gecontroleerde weggebruikers was het aangetroffen alcoholgehalte hoger dan 785 Ugl. Tegen allen is proces-verbaal opgemaakt en van een aantal werd het rijbewijs direct ingevorderd.

Straffen voor alcohol in het verkeer
Lichte overschrijdingen handelt de politie zelf af. Zwaardere overtredingen (een promillage van meer dan 351 Ugl) legt de politie voor aan het Openbaar Ministerie. De straffen voor rijden onder invloed variƫren van een boete tot enkele jaren gevangenisstraf. Naar aanleiding van de uitslag van de blaastest kan de rechter u een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen.

Daarnaast kunt u van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een LEMA (Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) of EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze verplichte cursussen duren enkele dagen en moet u zelf betalen. In deze cursus wordt onder meer de negatieve invloed van alcoholgebruik op de verkeersveiligheid aan de orde gesteld. De cursus is verplicht voor iedereen die is aangehouden met een alcoholgehalte van minimaal 350 Ugl. Voor beginnende bestuurders geldt een alcoholgehalte van minimaal 220 Ugl.

Weigert u mee te doen of bent u afwezig? Dan raakt u uw rijbewijs direct kwijt. Is het aangetroffen alcoholgehalte in uw adem hoger dan 785 Ugl? Dan krijgt u ook een medisch onderzoek opgelegd door het CBR. 

Lees hier meer informatie over het rijden onder invloed.