Ga naar content

Verdachte van grootschalig hacken aangehouden

Veelgestelde vragen

•    Hoe weet ik dat ik ben gehackt?

U bemerkt over het algemeen niet dat u bent gehackt. U kunt uit voorzorg altijd de fix downloaden en de tips voor een veilig gebruik van internet naleven.

•    Ik heb een bericht ontvangen van het OM en de politie dat mijn computer is geinfecteerd, wat moet ik doen?

U heeft een bericht ontvangen, omdat uw ip-adres voorkomt in de data van de aangehouden verdachte. Wij adviseren u de fix te downloaden vanaf de site van het NCSC. Met deze fix kunt u de malwa-re verwijderen van uw computer. Indien de politie ernstige strafbare feiten constateert of heeft geconstateerd die zijn te koppelen aan uw ip-adres zal de politie u de komende weken persoon-lijk benaderen. Indien u nog nadere vragen heeft kunt contact opnemen met 0900-8844.

•    Als ik geen bericht heb ontvangen, wat moet ik dan doen?

Op de site van het NCSC is een computer fix beschikbaar voor een ieder. Deze computerfix kunt u gratis downloaden. Hiermee verwijdert u het virus. Het is altijd van belang om alert te zijn op veilig internetgebruik. Omdat de door de verdachte gebruikte malware lijkt op bestaande mal-ware zal de technische oplossing vermoedelijk in meer computers aangeven dat ze besmet zijn (geweest). Dat betekent niet dat al deze computers zijn gehackt door de verdachte.

•    Is de fix voor iedereen?

Het is voor een veilig gebruik maken van het internet raadzaam dat er regelmatig een anti-virus scan wordt gedraaid. Deze fix kunt u zeker gebruiken. Zie voor verdere tips de site van het NCSC.

•    Kan ik aangifte doen?

Als u denkt slachtoffer te zijn van een misdrijf kunt u altijd aangifte doen. Slachtoffers die gehackt zijn en waarvan het ip-adres bekend krijgen een bericht. Zijn er ernstige strafbare feiten geconstateerd, dan wordt er door de politie persoonlijk contact met u opgeno-men. Iedereen kan via de site van het NCSC de fix downloaden.

•    Ik woon niet in de directe omgeving van Rotterdam. Kan ik dan ook bellen met 0900-8844?

Jazeker. De service centra van de Nationale Politie zijn allemaal geïnstrueerd u door te verwijzen naar het Rotterdamse politie service centrum.

•    Moet ik mijn computer meenemen naar het politiebureau als ik aangifte of melding wil doen?

Nee u hebt alleen het ip-adres en uw computernaam nodig.

IP adres        http://watismijnip.nl   
Computernaam     http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows7/find-your-computer-name

•    Hoe kan ik hacking voorkomen?

Klik hier voor tips op de site van het NCSC.

•    Wat kost deze computerfix?

Deze computerfix wordt u kosteloosgeboden.