Ga naar content

Onderzoek dode vrouw Veluwemeer

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Na de vondst van een dode vrouw in het Veluwemeer op 30 april 2017 zijn de politie en het Openbaar Ministerie een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart. Het slachtoffer betreft de 43-jarige Esther Paul afkomstig uit Almere. Een voorbijganger trof haar lichaam aan bij de Harderdijk in de gemeente Dronten. Er werd sectie verricht op het lichaam, daaruit bleek dat de vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

Opsporing Verzocht

Bekijk de filmpjes van het YouTube-kanaal van AVRO's Opsporing Verzocht. Het eerste is een fragment van deze zaak uit de aflevering van dat programma van 12 december 2017. Het tweede is het vervolg met de laatste update van 16 januari 2018.. Al eerder besteedde het programma aandacht aan deze zaak in de uitzending van 23 mei 2017.

Vondst lichaam

Twee toeristen fietsen die zondag rond 10.30 uur over de Harderbosweg langs het Veluwemeer in de richting van Biddinghuizen. De Harderbosweg is in de volksmond ook bekend als de Harderdijk. Wanneer de fietsers iets in het water zien drijven dat een lichaam zou kunnen zijn, waarschuwen ze direct de politie. Het blijkt te gaan om Esther Paul, een 43-jarige vrouw uit Almere.

Het lichaam wordt geborgen

Conflict

Mevrouw Paul is enkele jaren geleden veroordeeld voor betrokkenheid bij witwassen. Zij heeft daarvoor vastgezeten, maar was sinds 2014 weer vrij. De politie onderzoekt of dat verleden een rol heeft gespeeld bij haar dood. Het kan ook zijn dat een ander conflict had dat haar fataal is geworden.

Wat vaststaat is dat het slachtoffer in de laatste dagen van haar leven ondergedoken zat op camping Riviera Beach, zo’n 8 kilometer van de plek waar haar lichaam werd gevonden. Ze voelde zich bedreigd, maar het is nog onbekend waarom.

Luchtfoto van de camping

Chalet

Uit onderzoek blijkt dat mevrouw Paul sinds woensdag 26 april in een chalet verbleef op Riviera Beach. Ze is daar door campinggasten ook een aantal keer gezien, onder meer bij de Spar-winkel op het park. De laatste keer dat er iets van haar is vernomen was op zaterdag de 29e rond 17.00 uur.

Foto van chalet

Oproep

De politie is op zoek naar getuigen die het slachtoffer na 17.00 uur op die zaterdag nog hebben gezien, bijvoorbeeld in de buurt van het chalet  of ergens anders op de camping, al dan niet in het gezelschap van anderen. Het kan zijn dat Esther bezoek heeft gehad of bij iemand in de auto is gestapt, op het campingterrein of bijvoorbeeld op de parkeerplaats ervoor.

Koffer

Mevrouw Paul had toen ze van huis vertrok een koffer bij zich van het merk Riviera Maison, zoals hieronder op de foto. In het chalet is die koffer niet meer gevonden. Ook de plastic tassen van de Spar waarmee ze op zaterdag boodschappen heeft gedaan, zijn niet teruggevonden. Heeft u sinds 30 april zo’n koffer of zulke Spar-tassen gezien in de omgeving van Riviera Beach of bij het Veluwemeer, dan hoort de politie dat graag van u.

Foto van de koffer

Reconstructie

De politie gaat er inmiddels vanuit dat Esther Paul tussen zaterdagavond 29 april, 22 uur en zondag 30 april 1 uur ’s nachts om het leven moet zijn gebracht. Ergens in die drie uur moet er iets gebeurd zijn dat haar fataal is geworden. Om meer duidelijkheid te krijgen over wat er tijdens die drie uur rond de dood van Esther Paul is gebeurd, wordt op donderdag 14 december 2017 op de dijk een reconstructie uitgevoerd.

Dader of daders waren bij chaletpark

De politie gaat er vanuit dat de dader of daders ergens tussen 22.00 en 01.00 uur met de auto naar chaletpark Riviera Beach waar Esther Paul zat ondergedoken zijn gekomen. Van daaruit is ze waarschijnlijk met de auto meegenomen en daarna is ze in het water van het Veluwemeer achtergelaten. De politie zoekt nog altijd getuigen die tussen die tijdstippen iets hebben gezien op het chaletpark Riviera en mensen die in die omgeving en bij het Veluwemeer bijzonderheden hebben opgemerkt, bijvoorbeeld auto’s hebben gezien op plaatsen aan de andere kant van de weg in de daar gelegen bosgebieden. 

Mogelijk verband

Op maandag 15 januari 2018 zijn twee leden van No Surrender in hun woning in Amsterdam aangehouden. Ze worden verdacht van het plegen van een woningoverval die in december 2016 plaatsvond in de Literatuurwijk in Almere. Deze overval houdt mogelijk verband met de dood van Esther Paul. Het onderzoek gaat door.

De politie vraagt verder

  • Wie weet waarom het slachtoffer de noodzaak voelde onder te duiken? Bent u op de hoogte van een conflict of bedreiging?
  • Wie heeft Esther Paul gezien na 17.00 uur op zaterdag 29 april? Was zij alleen of waren er andere personen bij haar?
  • Wie heeft tussen zaterdagmiddag 29 april en zondagochtend 30 april iets verdachts gezien op of in de buurt van Riviera Beach of bij het Veluwemeer? Heeft u bijvoorbeeld een auto zien rijden of geparkeerd zien staan die u niet kon plaatsen?
  • Wie heeft die zaterdagavond 29 april tussen 22.00 en zondag 30 april 01.00 uur iets verdachts gezien bij chaletpark Riviera Beach of in de buurt van het Veluwemeer?

Twijfel niet, maar bel gratis de Opsporingstiplijn van de politie 0800-6070. Of gebruik het formulier op deze pagina om uw tip bij de politie te melden.  Als u uw naam liever niet wilt zeggen, meld uw informatie dan anoniem. Bel gratis 0800-7000 of gebruik het  online formulier van Meld Misdaad Anoniem. Wilt u een afspraak maken met de politie en in vertrouwen informatie delen? Bel dan het Team Nationale Inlichtingen via 079-345 8999.

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=Wxjyt-ZYPow

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=JCI3QRg_lC8

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening