Ga naar content

Diefstal beelden – Airbornemuseum – Oosterbeek

In de nacht van 7 op 8 maart werden twee bronzen beelden uit de tuin van het Airborne Museum in Oosterbeek gestolen. De twee herdenkingsbeelden stonden daar om de slachtoffers van de Slag om Arnhem te herdenken. De daders hebben de beelden van de sokkels afgezaagd en zijn er met de buit vandoor gegaan. Wie heeft er informatie?

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Het ene beeld is het “Aircrew Monument” met een adelaar erop, dat herinnert aan de omgekomen bemanningen van vliegtuigen tijdens Operatie Market Garden. Het andere beeld is de “Airborne Parachutist” van de kunstenaar Jits Bakker.

De diefstal van de waardevolle bronzen beelden lijkt vooraf goed gepland te zijn. De daders hebben vermoedelijk vooraf bestudeerd hoe ze het konden verwijderen, want de beelden zijn van hun sokkel afgezaagd. De geschatte waarde is meer dan een ton. Mogelijk is het de dader(s) te doen geweest om het brons, waarbij de beelden worden omgesmolten om het brons te verkopen.

We nemen de zaak hoog op. De diefstallen hebben een grote emotionele waarde voor mensen die nog altijd hun dierbaren herdenken die operatie Market Garden niet overleefd hebben. Het is een ongelofelijke respectloze en gewetenloze actie. We willen dan ook graag weten wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Alle informatie is welkom!

Vragen

 

  • Wie heeft er in de nacht van dinsdag 7 maart op woensdag 8 maart iets verdachts gezien of gehoord?
  • Mogelijk is er over deze diefstal gepraat en is dat opgevallen in de omgeving.
  • Misschien hebben de beelden ergens opgeslagen gelegen voordat ze zijn omgesmolten of liggen ze nog steeds ergens opgeslagen. Wie heeft daar informatie over?
  • Oproep aan bedrijven die brons opkopen of omsmelten: zijn deze beelden bij u aangeboden? Dan horen wij dat graag

 

Contact opnemen

Informatie doorgeven kan via de gratis tiplijn op 0800-6070 of via het onderstaande tipformulier. Liever anoniem je informatie doorgeven? Bel dan Meld Misdaad Anoniem op het nummer 0800 7000 of via meldmisdaadanoniem.nl.

 

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=Id7bUHzxck0

Afbeeldingen

Locatie

Kaartbediening
Zoombediening