Ga naar content

Jos Leijdekkers

Current language: Nederlands

Het Openbaar Ministerie heeft de beloning voor de tip die leidt tot het aanhouden van Leijdekkers verhoogd naar 200.000 euro. Politie en OM hebben meer beeldmateriaal voorhanden van de gezochte Jos Leijdekkers. Hij wordt onder andere verdacht van internationale cocaïnehandel en witwassen. Daarnaast is hij vermoedelijk betrokken bij de verdwijning van Naima Jillal. Het Openbaar Ministerie heeft op 3 mei 2022 Jos (Joseph Johannes) Leijdekkers op de Nationale Opsporingslijst (NOL) en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst en diezelfde dag werden er twee oude foto’s van Leijdekkers in Opsporing Verzocht getoond.

Heeft u een tip over deze zaak?

Laat het ons weten via het tipformulier.

Omschrijving

Nieuw beeldmateriaal

Na het tonen van de foto’s op 3 mei 2022 bij Opsporing Verzocht, kwam er een tiental tips binnen over Jos Leijdekkers. Op basis van de tips werd duidelijk dat hij er nu vermoedelijk anders uitziet en hiervan is een compositietekening gemaakt. Daarnaast heeft de politie beeldmateriaal ontvangen waar Jos Leijdekkers op staat.

Leijdekkers – bekend onder de bijnaam Bolle Jos – heeft geen vast woon- of verblijfplaats in Nederland. Hij verblijft vermoedelijk al langere tijd in het buitenland. Tot voor kort bestond het vermoeden dat hij in Turkije verblijft. Het onderzoek heeft echter nog geen concreet zicht gegeven op zijn verblijfplaats. Met dit nieuwe materiaal hoopt de politie meer informatie te krijgen over de verblijfplaats van Jos Leijdekkers om hem vervolgens aan te kunnen houden. Voor de doorslaggevende tip die leidt tot de aanhouding van Jos Leijdekkers is er een beloning van 200.000 euro beschikbaar die enkele dagen na zijn aanhouding kan worden uitgekeerd.

De Dienst Landelijke Recherche is, samen met andere diensten van de Landelijke Eenheid en meerdere binnen- en buitenlandse partners, op zoek naar Jos Leijdekkers. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie voert het gezag over het onderzoek.

Grootschalige drugshandel en witwassen
Jos Leijdekkers wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Daarnaast wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel. Onderschepte cryptocommunicatie-berichten van Sky-ECC geven een inkijk in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten komt naar voren dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend. In het omvangrijke onderzoek zijn door het onderzoeksteam strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is eveneens sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.

Excessief geweld
Tevens is het vermoeden dat hij betrokken is bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal. Deze vrouw verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte cryptocommunicatie-berichten komt naar voren dat Leijdekkers een belangrijke rol heeft bij de verdwijning van Jillal. Van Naima Jillal ontbrak lange tijd ieder spoor. Totdat op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw. Het vermoeden bestaat dat het om Jillal gaat en dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

Vragen

Heeft u Jos Leijdekkers gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, meldt u dat dan. Benader hem niet zelf, maar neem wanneer u hem ziet contact op met de politie. Mail naar tips-jos@politie.nl of bel / stuur een sms of Whatsapp-bericht naar +31 (0) 6 38 88 44 93.

Gegevens

Geboortedatum:
01-07-1991

Video

Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=STqcQvJJugE

Afbeeldingen