Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Waarom No More Leaks?

Nieuwsberichten over grote datalekken, waarbij miljoenen persoonsgegevens op straat liggen, verschijnen steeds vaker. Een wereldwijde ondergrondse online economie maakt het mogelijk om eenvoudig toegang te krijgen tot malafide handel in uitgelekte inloggegevens van online accounts. Met deze inloggegevens proberen criminelen in accounts van specifieke websites of apps te komen. Dit wordt credential stuffing genoemd. Als de login lukt, kan bijvoorbeeld een bestaand account worden overgenomen waarna producten of diensten op naam en rekening van de eigenaar van dit account worden besteld. Ook kunnen persoonsgegevens en bestelgeschiedenis worden verzameld voor het plegen van nieuwe misdrijven.

Het merendeel van de slachtoffers is zich niet bewust van het feit dat hun inloggegevens worden verhandeld. Doordat veel mensen vaak voor een langere tijd hetzelfde wachtwoord gebruiken voor verschillende accounts, is dit voor criminelen een lucratieve en relatief eenvoudige manier om misdrijven te plegen. Denk maar eens aan uw eigen persoonlijke situatie: gebruikt u voor elk account een ander wachtwoord?

Op de website Veilig Internetten staat praktische informatie met stap-voor-stap uitleg over veilig internetten, zoals informatie over het gebruik van sterke wachtwoorden.

Aanpak politie cybercrime

De afgelopen jaren ziet de politie “traditionele” criminaliteit als woninginbraak of straatroof verschuiven naar digitale criminaliteit en cybercrime. Criminelen weten steeds beter het internet te vinden om misdrijven te plegen. Online bedrijven met veel accounthouders – bijvoorbeeld webshops, internetproviders en online deelplatforms - ervaren veel last van misbruik van gelekte inloggegevens en de daaruit volgende vormen van criminaliteit. Om dit soort misdaad effectief te bestrijden, moet de politie innovatief te werk gaan. Zo heeft de politie de beschikking over lijsten met inloggegevens, verkregen uit strafrechtelijke onderzoeken en tijdens de uitvoering van de politietaak. Deze data vormen de basis voor het project No More Leaks.