Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat gebeurt er na de aangifte van seksueel misbruik?

We starten een onderzoek

Na de aangifte of op besluit van de officier van justitie, starten we een onderzoek. We proberen dan bewijs te verzamelen. Dit kan een tijd duren. We proberen het politieonderzoek binnen zes maanden af te ronden.

Jouw hulp bij het onderzoek

Soms vragen we jouw hulp bij het krijgen van bewijsmateriaal. Denk bijvoorbeeld aan een onderzoek naar je computer of smartphone. Verklaringen van mensen die iets gezien of gehoord hebben, kunnen ook belangrijk zijn. Ook kunnen er sporen van de verdachte op kleding of aan uw lichaam zijn. Lees hier meer over bij: wat is forensisch onderzoek?

Na het onderzoek

Als het politieonderzoek is afgerond, kijkt de officier justitie of er genoeg bewijs is. Als dit zo is, komt er een rechtszaak. Een rechter bepaalt dan of de verdachte straf krijgt. Het gebeurt ook dat de zaak wordt geseponeerd. Dat betekent dat de politie of de officier van justitie besluit dat er geen rechtszaak komt. Bijvoorbeeld als na onderzoek onvoldoende bewijs voor het strafbare feit is gevonden. Het is belangrijk om te weten dat dit niets zegt over de ernst van wat je hebt meegemaakt. Meer informatie over het strafrechtelijk onderzoek? Bekijk onze brochure

Andere hulp

Naast een strafrechtelijk onderzoek bespreken we samen met jou wat jij nodig hebt. Er zijn veel vormen van hulp voor slachtoffers van seksueel misbruik. Wij kunnen je hier alles over vertellen.

Wil je meer weten? Kijk bij Hulp na seksueel misbruik.