Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Als slachtoffer heeft u rechten

Bent u slachtoffer van een misdrijf? Of bent u nabestaande van een slachtoffer? Dan heeft u een aantal rechten. Deze rechten gelden ook als u niet in Nederland woont of als u geen verblijfsstatus in Nederland heeft.  U heeft deze rechten ook als u geen aangifte doet.

Are you a victim of a crime? Please find more information on your rights in other languages on this page.

1. Informatie

U heeft recht op informatie. Niet alleen op informatie over uw rechten, maar ook over het doen van aangifte en wat er daarna met uw zaak gebeurt. Als u dat wilt dan houden wij u op de hoogte van uw zaak. Heeft u zelf vragen over hoe het nu verder gaat met uw zaak? Bel dan de politie of het Openbaar Ministerie. Zijn er spullen van u in beslag genomen? Dan heeft u recht op informatie hierover.

Kom in contact met het Slachtofferloket van de politie of bekijk hoe u op de hoogte blijft van uw zaak.

2. Gratis hulp

U kunt voor gratis hulp, advies en informatie terecht bij een aantal organisaties, bijvoorbeeld Slachtofferhulp Nederland. Slachtofferhulp Nederland kan u helpen op juridisch, praktisch en emotioneel gebied.

Kijk voor een overzicht van organisaties die u kunnen helpen op www.slachtofferwijzer.nl. Of neem direct contact op met Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl of bel naar 0900 – 0101.

3. Bescherming

Bent u bang voor uw veilig­heid? Bijvoorbeeld dat u nog een keer slachtoffer wordt? Praat hier dan over met ons. Samen bekijken we wat we kunnen doen om u te beschermen en ook wat u zelf kunt doen. Besluit u om aangifte te doen? U kunt ons bijvoorbeeld vragen of wij uw adres niet in uw aangifte zetten.

Kijk hier voor meer informatie.

4. Aangifte doen

Iedereen mag bij de politie aangifte doen van een strafbaar feit. Ook minderjarigen. U kunt op verschillende manieren aangifte doen. Bijvoorbeeld via internet of telefoon. Welke manier het beste bij u past, hangt ook af van wat er is gebeurd. Voordat u aangifte doet, krijgt u informatie over wat er gebeurt tijdens uw aangifte en daarna.

Wilt u meer weten over hoe u aangifte kunt doen? Ga dan naar deze pagina of bel met ons op 0900 - 8844.

5. Bijstand

U mag zich altijd laten bijstaan door een advocaat, bijvoorbeeld tijdens de aangifte of strafzitting. In een aantal gevallen is een advocaat gratis. Wilt u zich laten bijstaan door iemand anders, bijvoor­beeld een vriend, familielid of een medewerker van Slachtofferhulp Nederland? Dan kunt u dit vragen aan de politie of de officier van justitie. Als dit niet mag, dan leggen zij u uit waarom niet.

Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl of op 0900 – 0101.

6. Tolk

Begrijpt u de Nederlandse taal niet goed? Vraag ons dan om een tolk. Regelen wij een tolk voor u, bijvoorbeeld bij de aangifte of het verhoor? Dan is dit gratis. Wilt u een schriftelijke vertaling krijgen van de documenten die gaan over uw aangifte of de strafzaak? Stuurt u dan een brief naar de officier van justitie of de rechter. Slachtofferhulp Nederland of een advocaat kan u hierbij helpen.

Bel met de politie op 0900 – 8844 of neem contact op met Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl of op 0900 – 0101.

Als u doof of slechthorend bent dan kunt u een oproep doen via de app Tolkcontact. Dit kunt u ook doen als u een spraakbeperking heeft. De app werkt op uw smartphone, tablet of computer. Meer informatie over de app Tolkcontact.

7. Schadevergoeding

Heeft u schade door het strafbare feit en is er een verdachte? Vaak kunt u dan vragen om een schadevergoeding van de dader. De officier van justitie of de rechter besluit dan of de dader de schade moet vergoeden. In sommige gevallen kan het Schadefonds Geweldsmisdrijven een tegemoet­koming geven voor uw schade. Een advocaat of Slachtofferhulp Nederland kan u hierbij helpen.

Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl of  bel naar 0900 – 0101.

8. Contact met de dader

U mag vragen om contact met de verdachte of dader. Slachtofferhulp Nederland kan u doorverwijzen naar organisaties, die helpen om in contact te komen met een verdachte of dader. Zij vragen de verdachte of dader dan of hij ook contact met u wil. Als dat zo is, dan kunt u contact hebben.

Neem contact op met Slachtofferhulp Nederland via www.slachtofferhulp.nl of op 0900 – 0101.

9. Goede behandeling

De organisaties waarmee u contact heeft over uw zaak moeten u goed behandelen. En zij moeten rekening houden met wat belangrijk voor u is. Vindt u dat u niet goed wordt behandeld? Dan kunt u een klacht indienen bij de organisatie die u niet goed behandelt.

Heeft u een klacht over de politie? Vul dan het klachtenformulier in. Of bel ons op 0900 - 8844.

10. Uw overige rechten

In het strafproces heeft u als slachtoffer ook nog andere rechten.

  • U mag klagen wanneer het Openbaar Ministerie besluit dat er geen strafzaak komt.
  • U mag vragen om stukken van het dossier van de straf­zaak te zien.
  • U kunt een vergoeding krijgen als u moet getuigen.
  • In een aantal gevallen mag u spreken in de rechtszaal.
  • U heeft recht op informatie over verlof, vrijlating of ontsnapping van de verdachte of dader.