Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Wat is ransomware?

Ransomware is Engels voor gijzelsoftware. Hiermee blokkeren criminelen uw computer of versleutelen zij een of meerdere bestanden op uw computer. Vaak moet u een bedrag in virtuele valuta, zoals bitcoins, betalen om de computer of bestanden weer terug te krijgen.

Besmetting van bestanden op een computer kan gebeuren door een bijlage in een e-mail te openen of tijdens het surfen op internet. De ransomware wordt ook verstopt in advertenties. U hoeft dan niet eens op een advertentie te klikken om besmet te raken. Het openen van een pagina is soms al voldoende voor een besmetting.
Bedrijven, vooral midden-en kleinbedrijven, worden veel per mail benaderd. De ransomware wordt geïnstalleerd als een bijlage in een e-mail wordt geopend. Ook raken bedrijven vaak besmet doordat werknemers hun privémail bekijken op bedrijfscomputers.
Soms gaat besmetting via de computer gepaard met telefooncontact. Een slachtoffer wordt dan eerst telefonisch verleid om naar een bepaalde pagina te surfen waar de besmetting plaatsvindt.

De ontwikkeling van ransomware gaat razendsnel. Met als gevolg dus ook de mogelijkheden om besmet te raken. Bovenstaande risico’s zijn dan ook slechts een indicatie.

Wie zitten er achter ransomware?

Uit onderzoek van de politie blijkt dat er meerdere (internationale) criminele groepen achter de productie en verspreiding zitten van ransomware. De criminelen gaan op slimme wijze te werk door vrijwel geen digitale sporen achter te laten, een anonieme betaalwijze aan te bieden en anderen het geld te laten incasseren. Toch worden regelmatig verdachten aangehouden.