Direct naar de inhoud
Mijn buurt: 
amstelveen +5.0km
  Verander locatie

  Bejaard echtpaar bruut overvallen in Amstelveen

  Een bejaard echtpaar dat woont op de Rembrandtweg in Amstelveen is in de late avond van dinsdag 18 februari in hun woning overvallen. De overvallers knevelden de twee bewoners en gingen er vandoor met sieraden, kunst, pasjes en de auto van de slachtoffers. Op 17 april kreeg het onderzoek een bijzondere wending. Aan de voordeur van de slachtoffers werd een tas opgehangen met daarin een hoeveelheid buitgemaakte sieraden.

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Omschrijving

  Na een bridgesessie komt de 77-jarige bewoonster kort voor 23.15 uur thuis. Terwijl ze de voordeur opent, wordt ze beetgepakt door twee mannen die haar het huis binnentrekken. De tweede dader loopt direct door naar boven naar haar echtgenoot die in de slaapkamer is. Ze binden de handen en voeten van het echtpaar vast met tape. De twee daders nemen alle tijd om het huis rustig te doorzoeken. Bijna een uur zijn ze bezig.

  Als ze zeker weet dat de mannen vertrokken zijn, weet de vrouw met de tape nog om haar armen en benen in de richting van het nachtkastje te schuifelen. Daar kan ze een schaar te pakken krijgen waarmee ze de tape om de polsen van haar man kan doorknippen.

  Het heeft er alle schijn van dat ze de bewoonster bewust hebben opgewacht om zo gemakkelijk binnen te komen. Het was ook opmerkelijk hoe de overvallers werkelijk alle tijd namen. Op hun gemak hebben ze het huis doorzocht en zo ongeveer alles van waarde meegenomen.

  Wat weten we van de overvallers?

  Allebei hadden ze hun gezicht goed bedekt, de een met een bivakmuts en de ander droeg een masker. Dit was een vrij angstaanjagend soort clownsmasker met verschillende kleuren. Die man met masker had duidelijk de leiding en gedroeg zich ook gewelddadiger dan de ander. Hij sprak Nederlands met een Marokkaans accent en is ongeveer 1 meter 85 lang. De ander is iets kleiner.

  Uiteraard zijn we benieuwd of de mannen die avond daar in de omgeving zijn opgevallen, hopelijk ook zonder masker. En: mogelijk zijn ze ook al eerder bij het huis geweest. Meld het als u daar in de omgeving, dus ook voor 18 februari, iets afwijkends of verdachts heeft gezien.

  De buit

  Door de jaren heen had het echtpaar vele kunstvoorwerpen verzameld, waarvan vrijwel alles is weggenomen. In een uur tijd hebben de overvallers op hun gemak de kunst van de muren en uit de kasten gehaald. De buit bedraagt een behoorlijke collectie zilverwerk, sieraden en een aantal bijzondere schilderijen, onder andere een werk van de impressionist Isaac Israëls, getiteld Bois de Boulonge:

  Schilderij van Isaac Israëls

  Een Spaans landschap met kerk van Matthijs Schoevaerdts, uit de zeventiende eeuw:

  Schilderij van Matthijs Schoevaerdts

  En twee doeken van de Belg Frans van Severdonck, waaronder:

  Een schilderij van Frans van Severdonck

  Daarnaast is uit een kast 18-eeuws zilverwerk meegenomen. Rijk bewerkt zilver, uniek en al generaties in de familie. 

  Enkele stukken zilver

  Ook is een klok, eind 19e eeuws gestolen:

  Klok uit 19e eeuw

   En misschien wel het meest dierbare van alles: dit 40 cm meter hoge glazen beeldje. Het werd gemaakt door de dochter van het echtpaar en er is maar één van:

  Uniek glazen beeld

   

  Onderin vindt u ook foto’s van de genoemde goederen en van nog meer ontvreemde goederen.

  Misschien zijn de kunstvoorwerpen ergens te koop aangeboden. Wellicht is dat opgevallen, bijvoorbeeld bij een kunsthandelaar of bij een veilinghuis. Daar zouden medewerkers deze spullen meteen moeten herkennen.

  Suzuki Splash

  Suzuki SplashDe mannen verdwenen met de lichtblauwe Suzuki Splash van het echtpaar. Die auto is een belangrijk spoor. In ieder geval één van de daders is er in deze auto vandoor gegaan. We weten niet of ze nog een voertuig bij zich hadden en of ze ook alle voorwerpen in die Suzuki hebben meegenomen. Daarom is het zo belangrijk dat we met getuigen spreken die op dinsdagavond 18 februari iets gezien hebben op de Rembrandtweg in Amstelveen. En dan met name tussen het begin van de avond en het begin van de nacht.

  Suzuki teruggevonden

  De auto is zaterdag 15 maart teruggevonden. Hij bleek in Abcoude aan het begin van de Dokter Koomansstraat te staan, bij de kruising met de Piet van Wijngaerdtlaan. We willen graag weten wie gezien heeft wanneer en door wie deze Suzuki Splash daar is neergezet. Hij heeft het kenteken 80-ZVX-6. Volgens buurtbewoners stond die auto er sowieso al 2 weken, dus de vraag is wie hem tussen 18 februari en begin maart heeft gezien.

  Update 27 mei 2014

  Pogingen tot inbraak

  De overval op 18 februari staat misschien niet helemaal op zich, want al eerder zijn er pogingen gedaan om het huis binnen te komen. In november 2013 is er twee keer geprobeerd om in te breken. Het echtpaar was op dat moment niet thuis en heeft later gemerkt dat er wat braakschade was rondom het huis. Het is nog niet bekend of er een link is met de overval.

  Onverkoopbaar
  De politie vermoedt inmiddels dat de daders moeite hebben om de buit ergens kwijt te kunnen, want de gestolen kunst en sieraden zijn zo bijzonder dat het vrijwel onverkoopbaar is. Al deze stukken staan als gestolen geregistreerd bij veilinghuizen en kunsthandelaren en die controleren daar streng op als iemand iets aanbiedt.

  Terugkopen

  Op donderdagmiddag 17 april werd er tussen 14.00 en 15.00 uur aan de voordeur van de slachtoffers een tas opgehangen met daarin een grote hoeveelheid sieraden. De sieraden zijn bij de overval buitgemaakt, maar hebben geen grote waarde. Deze tas diende als bewijs dat de persoon daadwerkelijk over de buit beschikt.

  De tas met sieraden die aan de deur werd gehangen.

  Op datzelfde moment werd een brief gepost, waarin staat dat de slachtoffers alles kunnen terugkrijgen, mits ze een aanzienlijk geldbedrag betalen. Mogelijk zitten de daders hier zelf achter, maar het kan ook zijn dat de buit inmiddels in handen is van een of meer anderen die ermee in hun maag zitten.

  Tweede brief

  De slachtoffers zijn niet op hun eisen ingegaan, want zij hadden toen wel iets anders aan hun hoofd. De man (81) lag op dat moment in het ziekenhuis. Vrij snel daarna is nog een tweede brief bezorgd. Dat was op zondagavond 20 april omstreeks 22.30 uur. In beide gevallen is mogelijk dezelfde man aan de deur geweest, waarschijnlijk niet één van de daadwerkelijke overvallers, maar een handlanger.

  Briefbezorger

  Uiteraard wil de politie weten wie die man daar bij de Rembrandtweg in Amstelveen nog meer heeft gezien. Het was een blanke man, tussen de 20-30 jaar, met een tenger postuur en kort haar. Op donderdagmiddag 17 april was hij daar tussen 14.00 en 15.00 uur en op zondagavond 20 april om ongeveer 22.30 uur. Zeer waarschijnlijk is hij gebracht en zijn er anderen bij hem in de buurt geweest, misschien dus ook met een voertuig.

  Nieuwe sporen

  Het Nederlands Forensisch Instituut onderzoekt de brieven ook op sporen en dat levert mogelijk ook nog wel wat op. De politie leidt uit de inhoud van de brieven af dat de totale buit nog bij elkaar is en waarschijnlijk zelfs op één plek.

  Update 10 juni

  In deze zaak is inmiddels een verdachte aangehouden.

  Vragen

  De politie heeft de volgende vragen:

  • Wie is er op dinsdagavond 18 februari 2014 kort voor 23.15 uur getuige geweest van de overval op een bejaard echtpaar in hun huis aan de Rembrandtweg in Amstelveen?
  • Wie heeft er op dinsdagavond 18 februari op de Rembrandtweg of in de omgeving, tussen het begin van de avond en het begin van de nacht, iets verdachts gezien wat met de overval te maken zou kunnen hebben?
  • Wie heeft er informatie over de daders?
  • Wie weet waar één of meerdere van de gestolen spullen zijn en/of wie heeft ze te koop aangeboden gekregen?
  • Wie heeft gezien dat de Suzuki Splash in Abcoude is neergezet of weet wie er in de tijd tussen de overval en het achterlaten in Abcoude in hebben gereden?
  • Wie is er in november 2013 getuige geweest van de poging inbraken bij hetzelfde huis?
  • Wie heeft er informatie over de achtergrond van de overval?
  • Wie heeft de briefbezorger op donderdag 17 april tussen 14.00 en 15.00 uur en/of op zondagavond 20 april om ongeveer 22.30 uur bij de Rembrandtweg in Amstelveen gezien?
  • Wie heeft een vermoeden wie deze man is?

  Beloning

  Voor mensen die weten waar bijvoorbeeld die schilderijen en sieraden zijn, kan het interessant zijn dat er door de verzekeringsmaatschappij van de slachtoffers een beloning is uitgeloofd van 20.000 euro, in het geval dat de gestolen spullen onbeschadigd terug komen.

  Tips

  Heeft u informatie over deze zaak? Vul dan het tipformulier in. U kunt ook telefonisch contact opnemen met de politie via de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Als u liever anoniem blijft, bel dan Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.

  Afbeeldingen

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening

  Op de hoogte blijven via RSS

  Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

  RSS feed Bejaard echtpaar bruut overvallen in Amstelveen

  Deel het artikel op social media

  Deel artikel via: