Heeft u een tip over deze zaak?
Laat het ons weten via het tipformulier.
Update 22 juni: het onderzoeksteam heeft nieuwe vragen aan het publiek
In het onderzoek naar de dood van de 49-jarige Temel Kobya heeft de recherche een aantal aanvullende vragen aan het publiek.
Op donderdag 12 mei - een kleine twee maanden na de dood van Temel Kobya - hield het onderzoeksteam een 39-jarige verdachte uit Amsterdam aan. Hij zit nog vast en het onderzoek is nog in volle gang. Het vermoeden bestaat dat de verdachte kort na het steekincident het steekwapen en de zwarte portemonnee van de fietsenmaker heeft weggegooid. In de hoop om deze twee voorwerpen te vinden heeft de recherche afgelopen periode zeer uitgebreid onderzoek verricht in de wijde omgeving van de plek waar Temel Kobya is overleden. Er zijn onder meer putten opengemaakt om te kijken of de spullen zich daar bevonden. Bij dit onderzoek is een mes aangetroffen. Hier wordt nog onderzoek aan verricht.
Vragen aan het publiek:
- Wie heeft de zwarte portemonnee van Temel Kobya gezien?
- Wie weet waar deze portemonnee nu is?
- Wie heeft gezien dat een man op die bewuste dinsdag 15 maart tussen 12.20 en 12.45 uur spullen heeft weggegooid in de omgeving van de fietsenwinkel aan de Jan Tooropstraat, daar in de buurt, of in de omgeving van het Fridjof Nansenhof (dat ligt nabij het zwembad en de KFC aan de Jan van Galenstraat).
- Het vermoeden bestaat dat de verdachte vanaf de fietsenwinkel aan de Jan Tooropstraat naar het Fridtjof Nansenhof is gelopen, gerend of gefietst. Dat ligt nabij het zwembad en de KFC aan de Jan van Galenstraat. Via welke route hij is gevlucht is niet duidelijk. Mogelijk had hij zichtbaar bloed aan zijn kleding. Wie heeft op die dinsdag 15 maart ergens tussen 12.20 en 12.45 uur gezien dat een man mogelijk bebloed, gewandeld, gerend of gefietst heeft ergens tussen de Jan Tooropstraat en het Fridtjof Nansenhof (omgeving zwembad en KFC aan de Jan van Galenstraat)?
Het Openbaar Ministerie looft een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Vul het tipformulier in of bel met de politie via 0800-6070. Anoniem melden kan ook, via Bel M: 0800-7000. Of bel het Team Nationale Inlichtingen: 079-3458999.
TGO
Zoals altijd bij ernstige zaken, wordt een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart met 22 rechercheurs.
Plaats delict
Forensisch rechercheurs doen uitgebreid sporenonderzoek op de plek van het misdrijf. Bij de politie noemen we dat de plaats delict (PD). De sporenzoekers hebben eerst met 3D-apparatuur een 360°-opname gemaakt van de PD. Deze opnamen kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden bij het verhoren van getuigen of verdachten. Alle vuilnisbakken in de omgeving van de PD zijn door de Dienst Stadsreiniging geleegd. Het afval is later onderzocht. Er is geen steekwapen gevonden. Met een speurhond heeft de politie de omgeving afgezocht op sporen van een steekwapen, daarbij is ook niets aangetroffen. Alle putten in het wegdek zijn eveneens bekeken, zonder resultaat. De dag na het misdrijf zoeken agenten nogmaals in de struiken en portieken, wederom zonder resultaat.
ME
Op 24 maart doet de Mobiele Eenheid (ME) een uitgebreide zoekactie in de omgeving van de PD. Op onderstaande kaart is het zoekgebied gemarkeerd. Bij deze zoekactie is geen steekwapen gevonden dat aan deze zaak kan worden gerelateerd.
Bodycam
De hulpdiensten die Temel hebben geprobeerd te helpen, hebben – door het bewegen in de kleine ruimte – de PD verstoord. Zo zijn fietsen verplaatst. Er zijn echter wel beelden van de PD van het moment voordat de hulpdiensten arriveren: de eerste politieagenten die ter plaatse komen, dragen een zogenaamde bodycam die de situatie heeft vastgelegd.
Buurtonderzoek
Kort na het misdrijf houdt de politie een uitgebreid buurtonderzoek in de Jan Tooropstraat en de Karel Klinkenbergstraat. In de wijdere omgeving worden flyers verspreid met een oproep aan getuigen om informatie te delen met de politie over de dood van Temel Kobya. Deze onderzoeken leveren weinig informatie op. Het blijkt dat veel buurtbewoners erg zijn geschrokken door de dood van de vriendelijke fietsenmaker, maar tot nu toe hebben zij geen bruikbare aanwijzingen kunnen geven voor het onderzoek.
Getuigenverhoren
Rechercheurs proberen een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het slachtoffer. Zij spreken uitgebreid met familie en vrienden van Temel. De fietsenmaker wordt omschreven als een rustige, vriendelijke man die buiten zijn werk en gezin weinig activiteiten onderneemt. Hij komt wel regelmatig bij een sloopbedrijf in Haarlem en een groothandel in fietsonderdelen aan de Isolatorweg in Amsterdam, voor de noodzakelijke inkopen voor zijn fietsenhandel. Op vrijdag gaat hij naar het gebed in de moskee.
Verschillende getuigen zien of spreken Temel nog kort voordat hij wordt neergestoken. De getuige die hem rond 12.22 uur als laatste in leven ziet, verklaart dat Temel samen met een onbekende man de winkel is ingelopen. Van deze onbekende man is op aanwijzing van de getuige een tekening gemaakt. Het is een man van ongeveer 20 à 25 jaar oud, hij is ongeveer 1.60-1.65 meter lang en is tenger. Hij draagt een bruine, mogelijk lederen jas, heupmodel. Hij heeft donkerbruin/zwart haar met aan de zijkant een bobbel in het haar.
Camerabeelden en tijdlijn
Rechercheurs van het TGO team zoeken de dagen na het misdrijf naar ondernemers en particulieren die camera’s hebben gericht op de openbare weg in de omgeving van de fietsenwinkel. Alle beschikbare camerabeelden zijn in beslag genomen. Temel zelf heeft geen camera’s hangen en ook de andere camera’s bieden geen rechtstreeks zicht op de fietsenwinkel. Wel maken rechercheurs op basis van de beschikbare camerabeelden, in combinatie met getuigenverklaringen en zelfherkenningen van getuigen, een gedetailleerde tijdlijn. Deze tijdlijn levert een krappe tijdsspanne op waarbinnen Temel om het leven moet zijn gebracht, namelijk tussen 12.22 uur en 12.32 uur.
Persoonlijke bezittingen slachtoffer
In eerste instantie lijkt er niets te missen uit de winkel. Temel heeft enkele waardevolle spullen in zijn zakken en in de kassa van de winkel wordt een normaal bedrag gevonden. Later in het onderzoek blijkt uit verklaringen van familieleden dat Temel altijd een portemonnee bij zich draagt met daarin verschillende pasjes en minimaal 1 biljet van 500 euro om fietsonderdelen aan te schaffen. Deze portemonnee is verdwenen en het is mogelijk dat deze door de dader is gestolen.