Ga naar content
Mijn buurt: 
Utrecht, Utrecht, Utrecht +5.0km
  Verander locatie

  Dossier: schietincident 24 Oktoberplein Utrecht

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Maandagochtend 18 maart rond 10.45 vond een schietincident plaats op het 24 Oktoberplein in Utrecht. Daarbij zijn vier doden en meerdere gewonden gevallen. De hoofdverdachte, een 37-jarige man uit Utrecht, is diezelfde dag aangehouden. Zijn motief is nog niet duidelijk. De politie gaat uit van een mogelijk terroristisch motief, maar sluit andere motieven niet uit. Het politieonderzoek is in volle gang.

  Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=Qy_dc1MifOQ

  Update 03/03/ 15.00: Verdachte op raadkamer

  De zaak tegen de verdachte van de schietpartij op het 24 Oktoberplein in Utrecht zal donderdag bij de raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland worden behandeld. De zaak wordt dan niet inhoudelijk behandeld. Aan de orde is of de verdachte nog langer in voorarrestmoet blijven. Het Openbaar Ministerie zal vorderen om hem negentig dagen langer vast te houden.

  Update 28/03 16.10: Vierde slachtoffer schietpartij Utrechtse tram overleden

  Een van de zwaargewonde slachtoffers van de dodelijke schietpartij in de tram op het 24-Oktoberplein in Utrecht is vandaag komen te overlijden aan zijn verwondingen. Het gaat om een 74-jarige man uit De Meern. In totaal zijn er nu vier dodelijke slachtoffers te betreuren. Eén van de twee zwaargewonde slachtoffers verblijft nog in het ziekenhuis; de ander is daar inmiddels ontslagen.

  Dit betekent dat de 37-jarige verdachte van de dodelijke schietpartij op 18 maart nu verdacht wordt van viervoudige moord dan wel doodslag met een terroristisch oogmerk, de poging daartoe en bedreiging met een terroristisch oogmerk. Het onderzoek, zowel technisch als naar de persoon van de verdachte, wordt voortgezet. Eind volgende week zal de raadkamer een beslissing nemen over de verlenging van zijn voorarrest.

  Update 25/3 17:00

  Op dit moment is het rechercheonderzoek naar wat er precies gebeurd is in volle gang. In verband met dit onderzoek zijn politie en Openbaar Ministerie terughoudend in het geven van inhoudelijke informatie over de zaak. Dat is één van de redenen dat er nu weinig berichtgeving komt over de voortgang van het onderzoek.

  Onze dank aan alle getuigen en voor alle tips en (camera)beelden die met ons zijn gedeeld. Op dit moment zijn wij bezig met het bekijken van alle beelden en het uitwerken van alle informatie die wij hebben ontvangen. Zodra er ontwikkelingen zijn die we kunnen delen dan zullen we hierover communiceren. Over het verloop van de strafzaak tegen de verdachte doet het Openbaar Ministerie de berichtgeving.

  In het onderzoek naar het schietincident van maandag 18 maart in Utrecht zijn, naast de hoofdverdachte, vorige week drie andere aanhoudingen verricht. De hoofdverdachte heeft inmiddels verklaard alleen gehandeld te hebben. Uit ons grondig onderzoek blijkt dat de drie verdachte mannen uit Utrecht van respectievelijk 23, 27 en 40 jaar oud, op geen enkele manier betrokken zijn bij het incident.

  Nieuws over de zaak plaatsen we hieronder. Klik hier voor veelgestelde vragen.  Volg voor meer informatie ook Twitter van politie in Utrecht en gemeente Utrecht. Een tijdlijn van de gebeurtenissen vind je hier

  Update 21/3 17:15: Getuigenoproep

  In verband met het onderzoek naar het schietincident op het 24Oktoberplein zoeken wij camerabeelden van de vluchtroute van de hoofdverdachte. Help mee deze te reconstrueren. Woon je in het omcirkelde gebied en heb je camerabeelden, upload dan je beelden via  http://bit.ly/2TRj0Fy . Of meld het ons via 0800-6070.

  Update 21/3 11:30: Tenlastelegging hoofdverdachte

  Het Openbaar Ministerie heeft in een persbericht bekend gemaakt dat de hoofdverdachte op vrijdag 22 maart voor de rechter-commissaris wordt voorgeleid. Hij wordt onder andere verdacht van moord c.q. doodslag met terroristisch oogmerk. 

  Update 20/3 11:40: Vierde verdachte aangehouden, twee anderen heengezonden

  De Dienst Speciale Interventies (DSI) hield dinsdagmiddag rond 15.30 uur een vierde verdachte aan bij een woning in Utrecht. Het gaat om een 40-jarige Utrechter. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het schietincident. Zijn rol wordt nader onderzocht. De eerder aangehouden 23- en 27-jarige medeverdachten zijn heengezonden. 

  Update 19/3 19.14 uur: Extra vragen en antwoorden toegevoegd aan de tab Vragen

  We zien dat er nog steeds veel behoefte is aan informatie; bij pers en pubiek. Daarom hebben we een aantal nieuwe, veelgestelde vragen en de bijbehorende antwoorden toegevoegd aan de tab Vragen in dit dossier.

  Update 19/3 11.36 uur: Onderzoek naar schietincident vandaag verder

  Er is een aanvullend nieuwsbericht online geplaatst, waarin we de laatste stand van zaken in het onderzoek delen. 

  Update 19/3 09:55 uur: Drie verdachten zitten nog vast

  Er circuleren berichten dat twee van de drie verdachten inmiddels zouden zijn vrijgelaten. Dit is niet het geval. Alledrie de verdachten die zijn aangehouden in verband met het schietincident aan het 24 Oktoberplein in Utrecht zitten nog vast en zijn nog altijd verdachte.

  Update 18/3 21.30 uur: onderzoek duurt voort

  Op verschillende locaties in Utrecht vindt nog uitgebreid onderzoek plaats, waaronder in de omgeving van het 24 oktoberplein. Deze locaties zijn nog altijd afgezet. De Amerikalaan en de Tichelaarslaan zijn inmiddels weer vrijgegeven. Bij de invallen werd de Dienst Speciale Interventies (DSI) ingezet. De politie heeft eerder op de dag ook een tweede man aangehouden, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen van vandaag. Inmiddels is ook een derde vedachte aangehouden. Op welke manier deze persoon betrokken is bij dit incident wordt onderzocht.

  Update 18/3 18.29 uur: Hoofdverdachte aangehouden

  De verdachte van betrokkenheid bij de mogelijke aanslag aan het 24 Oktoberplein is aangehouden tijdens een inval aan de Oudenoord in Utrecht. Het gaat om de man van wie eerder door de politie gegevens en beelden zijn verspreid. Het dreigingsnivo is teruggebracht naar niveau 4. 

  Update 18/3 17.26 uur: Dreigingsniveau blijft op 5

  Het dreigingsniveau in de provincie Utrecht blijft tot zeker vanavond 22.00 uur op 5 staan. Reden is dat de dader nog voortluchtig is en om de alertheid van het publiek hoog te houden. Een terroristisch motief kan volgens NCTV Pieter-Jaap Aalbersberg nog steeds niet worden uitgesloten. 

  Update 18/3 17.21 uur: Om 18.00 uur persconferentie driehoek

  Politie, Openbaar Ministerie en burgemeester (de zogeheten driehoek) geven om 18.00 uur een persconferentie op de Belcampostraat 10 (brandweerkazerne) naar aanleiding van het schietincident.

  Update 18/3 15.44 uur: maatregelen na mogelijke aanslag

  Naar aanleiding van een mogelijke terroristische aanslag in Utrecht zijn onder meer de volgende maatregelen genomen. Alle politiebureaus in Nederland zijn extra beveiligd. Dit betekent dat er een bewapende politieagent in de publieksruimte van het bureau aanwezig is. Alle politiemensen die in de publieksruimte aanwezig zijn dragen zware vesten. Ook de politiemensen die op straat zijn ingezet op strategische posities dragen een zwaar vest.

  Update 18/3 15.34 uur: drie doden en vijf gewonden in Utrecht

  Op dit moment kunnen we melden dat er bij het schietincident in Utrecht drie doden en vijf gewonden zijn gevallen. Over de aard en ernst van de verwondingen doen we geen nadere mededelingen. 

  Update 18/3 15.11 uur: carjacking aan de Amerikalaan voorafgaand aan schietincident

  Vlak voor het schietincident aan het #24oktoberplein in #Utrecht is aan de Amerikalaan bij een carjacking (autokaping) een rode Renault Clio buitgemaakt. De betreffende auto is later aangetroffen aan de Tichelaarslaan. De politie vraagt een ieder die meer informatie heeft over de zaak zich te melden. Dat kan via de opsporingstiplijn op nummer 0800-6070.

  Beeldmateriaal uploaden

  Hebt u foto's of beeldmateriaal van de mogelijke aanslag op het 24 Oktoberplein in Utrecht, of van de mogelijke dader, deel dat dan met de politie via het tipformulier hieronder.

  Wat kunt u doen?

  Hebt u urgente informatie over de verdachte? Belt u dan de Opsporingstiplijn: 0800-6070. Ook voor informatie over de carjacking, het genoemde voertuig of meer informatie over het incident aan het 24 Oktoberplein kunt u de Opsporingstiplijn bellen. Dit om te zorgen dat 112 beschikbaar blijft voor andere levensbedreigende situaties. U kunt uw tip ook melden via onze politieapp of via het tipformlier hieronder. In dit formulier kunt u ook foto’s of filmpjes van het incident of de verdachte uploaden.

  Vragen?
  Inwoners van Utrecht die vragen hebben over de (veiligheids)maatregelen in hun stad naar aanleiding van dit incident, kunnen bellen met het gemeentelijk informatienummer: 030 - 286 00 00.

  Via Twitter, @PolitieUtrecht, houden wij u zoveel mogelijk op de hoogte. Verspreid geen geruchten. Retweet alleen de geverifieerde informatie van @PolitieUtrecht, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (@NCTV_NL) en/of de gemeente Utrecht (@utrecht).

  Tot slot nog enkele feiten en adviezen op een rij:

  • Er zijn drie doden en vijf gewonden. De gewonden zijn allemaal naar ziekenhuizen in de omgeving overgebracht.
  • In verband met de hulpverlening is een breed gebied rond het 24 Oktoberplein afgezet.
  • Geef hulpverleners de ruimte, kom niet naar de plaats van het incident.
  • Er worden verkeersmaatregelen genomen zodat ambulances vrije doorgang hebben. Volg de instructies van de politie. Zie @VID op Twitter voor de laatste verkeersinformatie.
  • Bent u getuige geweest van het incident en heeft u nog niet gesproken met agenten? Ziet u verdachte personen of auto’s?  Bel de politie via de Opsporingstiplijn 0800 6070 of meld uw tip anoniem via M., Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.
  • Hebt u foto’s of filmmateriaal van het incident of vlak daarna? Verspreid deze niet via social media, maar stel deze ter beschikking aan de politie. Uploaden kan via het tipformulier hieronder.
  • Er is een gemeentelijk informatie nummer beschikbaar: 030 - 286 00 00.

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening