Direct naar de inhoud
Mijn buurt: 
6212 +5.0km
  Verander locatie

  Juwelenroof TEFAF

  Op 28 juni 2022 vond op klaarlichte dag een juwelenroof plaats op de kunstbeurs TEFAF (The European Fine Art Fair) in het MECC in Maastricht. Op deze dossierpagina vindt u de laatste stand van zaken van het onderzoek, ziet u nieuwe foto’s van verdachten en mogelijke betrokkenen en stellen we nieuwe vragen over het onderzoek. Deze pagina is in mei 2024 voor het laatst bijgewerkt.

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Omschrijving

  Op die bewuste dag sloegen vier mannen, gekleed in pak, met hamers de vitrines in bij de stand van de Londense juwelier Symbolic & Chase. Bij de roof raakte niemand gewond. Met een hoeveelheid sieraden, waaronder een peperduur halssnoer, gingen de mannen er vandoor.

  Een Team Grootschalige Opsporing startte op en zo’n 20 rechercheurs gingen aan de slag met het onderzoek.


  Juli 2022 - Opsporing NL

  In juli 2022 was er aandacht voor de overval bij het landelijke opsporingsprogramma Opsporing NL. In de uitzending werden beelden van de verdachten getoond, evenals van de binnenkomst en de vluchtroute.

  De uitzending leverde veel informatie op. Uiteindelijk bleef een handvol concrete tips over. Deze tips hadden betrekking op onder andere de mogelijke identiteit van de verdachten en de plek waar de buit zich mogelijk kon bevinden.

  Vier verdachten
  Er wordt vanuit gegaan dat er vier mannelijke verdachten betrokken zijn bij de roof.
  De verdachte midden onderaan in beeld, met donker petje, wit hemd en bruine stropdas en de verdachte helemaal rechts op beeld met donker jasje, wit hemd en donkere stropdas, bril en gladgeschoren (kaartje in hand) lijken namelijk dezelfde personen te zijn.

   

  Maart 2023 - Onderzoek wijst naar Balkan

  In maart 2023 maakte de politie bekend dat onderzoeksbevindingen wezen in de richting van een specifieke groep verdachten uit de Balkan.
  Het onderzoek richtte zich op de analyse van beschikbaar beeldmateriaal, getuigenverklaringen, forensische sporen, vluchtroutes, verblijfplaatsen en vluchtvoertuigen.
  Het onderzoek kent een ongekende internationale component en onder regie van Europol wordt samengewerkt met meerdere Europese landen waar soortgelijke overvallen hebben plaatsgevonden.  Het onderzoek kost veel tijd want alle informatie die in het buitenland opgehaald wordt, verloopt via rechtshulpverzoeken.

   

  Maart 2023 - Aangetroffen sieraad

  Het onderzoek richtte zich niet alleen op de verdachten, ook onderzocht het opsporingsteam een inmiddels aangetroffen sieraad. Hiervan is vastgesteld dat het is buitgemaakt tijdens de overval. De onderzoeksleider vertelde in maart 2023 dat het niet ging om de (bekende) grote gele diamant. Met het aantreffen van dit sieraad kon het onderzoeksteam weer een grote stap in het onderzoek zetten.

   

  Maart 2023 - Beloning

  Charles Taylor Adjusting, het onderzoeksbureau van de verzekeringsmaatschappij, loofde in maart 2023 een beloning van 500.000 pond uit. Politie en het Openbaar Ministerie hadden met het uitloven van deze beloning verder geen bemoeienis maar hebben wel een goed contact met het onderzoeksbureau hierover.

   

  Medio 2024 – Grote stappen in onderzoek

  Medio 2024 maakte de politie bekend dat er grote stappen in het onderzoek zijn gezet.

  Diamanten
  Twee gestolen diamanten uit het halssnoer zijn teruggevonden.

  Eén diamant bevond zich in Israël en de andere in Hong Kong. De edelstenen zijn voor onderzoek in beslag genomen.
  De verdachten namen voor tientallen miljoenen dollars aan juwelen mee. 

   

   

  Drie vrouwen.
  Uit onderzoek is naar voren gekomen dat ook één vrouw als verdachte gelinkt wordt aan de roof. Daarnaast zijn er nog twee andere vrouwen in beeld gekomen toen zij één van de huurauto’s terug hebben gebracht naar een autoverhuurbedrijf in de buurt van de luchthaven Frankfurt. (D). Zij zijn op dit moment geen verdachten in het onderzoek naar de roof. Hun rol bij het terugbrengen van de vluchtauto wordt wel onderzocht.

  De vrouw op de bijrijdersstoel wordt gelinkt aan de roof.

   

   

  Huurauto’s
  De verdachten maakten voor en na de roof gebruik van huurauto’s. Deze auto’s zijn inmiddels opgespoord, in beslag genomen en forensisch onderzocht.
  Gebleken is dat op 5 juni 2022 in de buurt van het vliegveld in Frankfurt (D) een vrouw bij een autoverhuurbedrijf een auto gehuurd heeft. Dit betrof een Kia Ceed. Deze auto is op 2 juli 2022 door twee andere vrouwen teruggebracht.
  Op het vliegveld in Charleroi (B) is door één van de vier verdachte mannen ook een auto, een Opel Astra, gehuurd. Dit gebeurde op 22 juni 2022. Deze auto is door een onbekend gebleven persoon op 1 juli 2022 in de Oostenrijkse plaats Wenen bij een autoverhuurbedrijf teruggebracht.

  Zowel de Kia Ceed als de Opel Astra stonden op 28 juni 2022, de dag van de roof, geparkeerd op de parkeerplaats gelegen aan de Salernolaan in Maastricht, enkele honderden meters van het MECC.

  Gedurende de gehele huurperiode zijn de auto’s in gebruik geweest bij de verdachten.

   

  Verkeersovertredingen
  Met beide huurauto’s zijn verkeersovertredingen in Duitsland gepleegd. Op 6 juni 2022 gebeurde dit met de Kia Ceed in Neustadt. De Opel Astra reed te hard op 26 juni 2022 in Leverkusen. Van beide overtredingen zijn camerabeelden beschikbaar.

   

   

   

  Luik en Verviers
  Voor en na de juwelenroof verbleven de verdachten in België, onder andere in Verviers en Luik.
  In Verviers betrof dit een hotel en in Luik een accommodatie gehuurd via een online platform. Daarna zijn ze via onder meer België, Duitsland, Oostenrijk en Hongarije naar Servië gevlucht.


  Servië
  Het opsporingsteam beschikt daarnaast over aanwijzingen die een steeds duidelijker beeld geven over de verblijfplaatsen van de verdachten voor en na de roof of en de plek waar ze zich momenteel mogelijk bevinden.
  Het is bekend dat de verdachten uit de Balkan komen. Inmiddels is duidelijk dat dit Servië betreft, meer in het bijzonder de plaats Nis. Ook wordt niet uitgesloten dat de verdachten mogelijk in Belgrado of omgeving verblijven.

  Beloningen
  Al eerder is door Charles Taylor Adjusting, het onderzoeksbureau van de verzekeringsmaatschappij, een beloning van 500.000 pond uitgeloofd. Naast deze beloning wordt een tweede beloning uitgeloofd en wel door het Arrondissementsparket Limburg. Het gaat hier om een bedrag van 20.000 euro voor degene die inlichtingen of aanwijzingen verschaft, die leiden tot het bekend worden van de daders van de op 28 juni 2022 gepleegde roof in het MECC in Maastricht.

   

  Dringende oproep delen informatie
  Het team komt graag in contact met:
   

  • mensen die van de personen op de beelden de echte identiteit kennen
  • mensen die weten waar de verdachten momenteel verblijven, of meer weten over hun verblijfplaats in de afgelopen maanden. Dat kunnen verblijfplaatsen zijn in Servië, maar ook in andere landen.
  • mensen die informatie hebben over de plekken in Luik en Verviers waar de verdachten voor en na de roof op 28 juni 2022 geweest zijn, worden verzocht zich te melden. Als de verdachten gezien zijn in Luik, Verviers of een andere plaats, wil het onderzoeksteam dit graag weten.
  • mensen die weten wie de personen zijn op de beelden, gemaakt bij de verkeersovertreding in Duitsland op 6 juni 2022 in Neustadt en 26 juni 2022 in Leverkusen. Informatie over waar ze nu verblijven of verbleven hebben, is uiteraard ook wenselijk.
  • de twee vrouwen die een van huurauto’s hebben teruggebracht bij het autoverhuurbedrijf in Frankfurt
  • mensen die meer kunnen vertellen over de twee vrouwen die in Frankfurt de huurauto terugbrengen. Wie zijn dit?
  • tipgevers die informatie hebben en deze nog niet eerder gedeeld hebben.

   

  Informatie kan gedeeld worden via :
   

  • een speciaal opengesteld emailadres voor het delen van informatie en beelden: Tefaf@politie.nl
  • een door de Nederlandse politie speciaal opengesteld telefoonnummer voor de Tefafroof dat 24/7 beschikbaar is: +31611382542. Tipgevers kunnen dit nummer ook gratis bellen via Viber of Whatsapp
  • Politie Opsporingstiplijn:
   vanuit Nederland (gratis) 0800-6070
   vanuit buitenland (lokaal tarief): +3179 - 3459800
  • Vertrouwelijk praten met de politie zonder dat uw naam in het dossier terechtkomt
  • TNI (Team Nationale Inlichtingen) (lokaal tarief): +3188 - 661 77 34
  • Anoniem (Meld Misdaad Anoniem):
   vanuit Nederland 0800-7000
   vanuit buitenland +31 800 7000.

   

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening

  Op de hoogte blijven via RSS

  Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

  RSS feed Juwelenroof TEFAF