Ga naar content
Mijn buurt: 
Amsterdam +5.0km
  Verander locatie

  Jody

  Transgender Jody

  Heeft u een tip over deze zaak?

  Laat het ons weten via het tipformulier.

  Omschrijving

  Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=LHN30TVGYDo

  De zaak

  Op maandagochtend 23 juni 2003 wordt in de bosjes bij Sportpark Spieringhorn aan de Seineweg in Amsterdam Nieuw-West het lichaam gevonden van transgender Jody (34). De prostituee, die in Ecuador als man wordt geboren, ging als vrouw door het leven en verbleef illegaal in Nederland. Jody’s lichaam vertoont steekwonden maar de uiteindelijke doodsoorzaak blijkt verwurging.

  Onderzoek DNA en aanhouding

  In 2014 is door het NFI aanvullend DNA-onderzoek gedaan naar de op de plaats delict en op-en nabij het lichaam van het slachtoffer aangetroffen sporen. Door middel van nieuwe technieken en een DNA verwantschapsonderzoek, is het aangetroffen DNA inmiddels gematcht met een persoon. 
  Op woensdag 5 juli 2023 is deze verdachte aangehouden. Het gaat om een 42-jarige Amsterdammer. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de in 2003 om het leven gebrachte Jody. De verdachte is op vrijdag 7 juli voorgeleid aan de rechter-commissaris die heeft besloten dat de verdachte nog veertien dagen in hechtenis blijft. 

  Aanhouding verdachte

  Op woensdag 5 juli werd deze verdachte aangehouden. Het gaat om een 42-jarige Amsterdammer. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de in 2003 om het leven gebrachte Jody. Hij is inmiddels ingesloten en voorgeleid aan de rechter-commissaris.

  Plaats delict

  De vindplek van Jody is vlakbij het terrein van de voetbalclub FC Turkiyemspor die daar destijds gevestigd was. Jody is hoogstwaarschijnlijk op zondagavond 22 juni 2003 aan het werk gegaan en is in diezelfde nacht, van 22 op 23 juni, omgekomen. Haar laatste klant is Jody waarschijnlijk fataal geworden. Het onderzoeksteam vermoedt dat de dader seks met haar heeft gehad voordat hij Jody om het leven bracht. 

  Bloed van slachtoffer op gevonden uitbeenmes

  Bij het lichaam van Jody werden ook verschillende spullen aangetroffen waaronder een opvallend mes. Dit uitbeenmes (van het merk Victorinox) wordt voornamelijk in slachterijen gebruikt. Op het mes werd bloed van Jody aangetroffen.

   

   

  Varkensbloed

  Bijzonder was dat op dit aangetroffen uitbeenmes ook bloedresten van rund en lam maar geen varkensbloed werd aangetroffen. Het onderzoeksteam denkt dat het mes mogelijk bij halal-slacht gebruikt is. Mogelijk zegt dit iets over de oorspronkelijke eigenaar van dit mes.

  Hadden dader en slachtoffer seks voor haar dood?

  Het onderzoeksteam vermoedt dat de dader seks met haar heeft gehad voordat hij Jody om het leven bracht. Jody is meerdere malen met een mes verwond aan haar handen en hoofd maar kwam uiteindelijk door verwurging om het leven.

  Oproep voor informatie

  Het onderzoeksteam dat de dood van Jody onderzoekt hoopt dat deze aanhouding en het verstrijken van de tijd het makkelijker maakt voor getuigen om alsnog informatie te delen.

  Mensen die vermoedens hadden of het destijds moeilijk vonden om met de politie te spreken worden met klem opgeroepen om dit alsnog te doen. Heeft u destijds iets gezien of gehoord over deze zaak, heeft de verdachte er iets over verteld maar heeft u dit nog niet bij ons gemeld? Doe dit dan a.u.b. alsnog. Dat kan ook in alle vertrouwelijkheid via het Team Nationale Inlichtingen. Daarbij wordt uw identiteit niet bekend. Wilt u vertrouwelijk spreken met een rechercheur zonder dat uw identiteit bekend wordt? Neem dan contact op met het Team Nationale Inlichtingen via 088 - 661 77 34.

  Ook kunt u uw informatie delen via het tipformulier op deze pagina, bellen met de gratis tiplijn van de politie via 0800-6070 of anoniem tippen via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

  In de media

  Aan deze zaak is in het verleden al diverse keren aandacht besteed door verschillende media:

  30-11-2015:
  Opsporing verzocht
  https://opsporingverzocht.avrotros.nl/zaken/item/moord-transgender-jody-34-bij-sportpark-spieringhorn/

  30-11-2015:
  Moordatlas.nl
  https://moordatlas.nl/event/2166

  1-12-2015:
  Parool
  https://www.parool.nl/nieuws/politie-vraagt-aandacht-voor-coldcase-vermoorde-transgender-judy~b14f9a44/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  2-12-2015:
  NHNieuws 
  https://www.nhnieuws.nl/nieuws/175402/politie-ontvangt-130-tips-over-vermoorde-transgender

  2-12-2015:
  Telegraaf
  https://www.telegraaf.nl/nieuws/472303/130-tips-over-oude-transgendermoord

  3-12-2015:
  Opsporing Verzocht (Youtube)
  https://www.youtube.com/watch?v=-D3saV4CP_I

  5-12-2015:
  Gaynieuws.blogspot.com
  https://gaynieuws.blogspot.com/search?q=cold+case+moord+transgender+Judy+bij+sportpark+spieringhorn

  2-12-2015:
  AT5 en Bureau 020
  https://www.at5.nl/artikelen/150283/honderdertig_tips_over_oude_transgendermoord

  Afbeeldingen

  Locatie

  Kaartbediening
  Zoombediening

  Het onderzoek in de media

  Op de hoogte blijven via RSS

  Klik op onderstaande link om u te abonneren op de RSS feed van dit dossier.

  RSS feed Jody