Ga naar content
Mijn buurt: 
amsterdam zuid-oost +5.0km
    Verander locatie

    Slinkse 'sleutelmaker' besteelt bewoner na babbeltruc - Nieuw-Sloten - Amsterdam

    Een bewoner van de Duke Ellingtonstraat is op 28 november 2023 slachtoffer geworden van een babbeltruc. Een man die zich voordeed als politiemedewerker belde daarbij op om een zogenaamde slotenmaker te introduceren. Ondanks de argwaan, werd de bewoner slachtoffer waarbij diverse kostbare sieraden werden meegenomen. Dezelfde man probeerde eerder die dag een andere persoon er in te luizen. We hebben goede beelden van de zogenaamde slotenmaker en hopen dat iemand de man herkent.

    Heeft u een tip over deze zaak?

    Laat het ons weten via het tipformulier.

    Omschrijving

    De bewoner van de Duke Ellingtonstraat wordt op 28 november gebeld door een man die zegt politieagent te zijn. Deze nepagent geeft aan dat er in de buurt recentelijk veel inbraken zijn geweest en dat er in samenwerking met de gemeente extra aandacht is voor beveiliging. Hij vertelt dat er een slotenmaker komt om de boel te controleren én om te kijken of er waardevolle spullen in de woning aanwezig zijn.

    Terwijl de nepagent aan de lijn blijft praten, verschijnt de zogenaamde slotenmaker bij de woning van het slachtoffer. Ondertussen is er dan al geïnformeerd naar de locatie van waardevolle spullen. Om de waarde te bepalen neemt de man sieraden mee. Ze worden nooit teruggebracht.

    Op dezelfde dag is er in de Prof. R. Casimirstraat ook geprobeerd een bewoner met dezelfde truc op te lichten. Ook hier stelde iemand zich voor als politiemedewerker en zou een controle plaatsvinden door een zogenaamde expert. Hier mislukte de diefstal alleen, vermoedelijk omdat het slachtoffer geen waardevolle spullen in huis had.

    De 'slotenmaker' is gefotografeerd en gefilmd. Kent of herkent u hem? Laat het ons weten. Bel 0800 6070 (Opsporingstiplijn) of Meld Misdaad Anoniem via 0800 7000.

    De impact van oplichting
    Slachtoffers van dit soort oplichting zijn niet alleen waardevolle spullen kwijt, maar verliezen ook een groot gedeelte van het vertrouwen dat ze hebben in mensen. Ze verwijten zich - ten onrechte - dat ze zich hebben laten beduvelen. De daders van dit soort delicten gaan vaak zeer geraffineerd te werk. Wees daarom alert als iemand opbelt of aan de deur komt zonder afspraak en zegt van een (overheids)instantie te zijn.

    Wat is een babbeltruc?
    Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters proberen mensen te beroven van uw geld, waardevolle spullen, sieraden, handtas of bankpas. De oplichters ogen vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg, dat ze de meterstand komen opnemen of vragen u of hun kind bij u naar het toilet mag.

    • Wees voorzichtig: open de deur niet helemaal en gebruik een kierstandhouder of deurketting.
    • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
    • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
    • Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
    • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent. 

    Video

    Hier is een YouTube-video ingesloten. Deze kan niet getoond worden omdat u geen cookies accepteert. U kunt de video ook bekijken op http://www.youtube.com/watch?v=Tq2vRyd3vBY

    Locatie

    Kaartbediening
    Zoombediening

    Deel het artikel op social media

    Deel artikel via: