Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Oplettende penningmeester voorkomt fraude

Gepubliceerd op:

Zoetermeer - De penningmeester van een sportvereniging kreeg medio april via de mail een betalingsverzoek van de voorzitter. Toch besloot de penningmeester niet direct de rekening van ruim € 3500 te betalen, maar nog even een telefonische check te doen bij de voorzitter. De mail met betalingslink bleek vals. De politie onderzoekt de zaak.

De oplichter ging geraffineerd te werk, omdat de e-mail toch echt van de voorzitter afkomstig leek. Door de alerte reactie van de penningmeester kon voorkomen worden dat de kas van de sportvereniging werd leeggeroofd. De penningmeester deed aangifte van de poging tot fraude.

Bescherm jezelf tegen BEC fraude
De letters BEC staan voor: business e-mail compromise. Simpel gezegd is BEC een verzamelnaam van criminaliteit waarbij mailverkeer van verenigingen of bedrijven worden gemanipuleerd om hen zo geld te laten overmaken naar criminele rekeningen. Bij BEC-fraude wordt een bestuurslid of medewerker die betalingen mag verrichten, misleid om een valse factuur te betalen of ongeoorloofd van de verenigings- of bedrijfsrekening over te schrijven.

Hoe voorkom je BEC fraude?
- Controleer altijd zorgvuldig het e-mailadres
- Heb je twijfels? Raadpleeg dan een bevoegd collega of bestuurslid