Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Oplichters gepakt met pinpas en geldbedrag

Gepubliceerd op:

Monnickendam - Een 21-jarige en een 20-jarige man uit Amsterdam zijn dinsdag rond 16.00 uur aangehouden voor betrokkenheid bij oplichting. De pinpas met pincode en het geldbedrag werden afgenomen van een 82-jarig slachtoffer uit Monnickendam.

Oplettende omstander

Op dinsdag rond 14.30 uur maakte een man gebruik van een pinautomaat aan ’t Spil. De man trok de aandacht van een omstander vanwege de warme kleding en gezichtsbedekking die niet te rijmen viel met het weerbeeld en de temperaturen van die dag. De oplettende omstander maakte melding van de verdachte situatie.

 

Geldbedrag en pinpas

De auto, waarmee de verdachte persoon wegreed, werd in Amsterdam gesignaleerd en de inzittenden werden gecontroleerd. Een geldbedrag van 5.000 euro werd samen met een pinpas aangetroffen.

 

Eigenaar achterhaald

Zowel het geldbedrag als de pinpas werden in beslag genomen en kon de politie koppelen aan een 82-jarige man uit Monnickendam. Dit slachtoffer had recent aangifte gedaan van oplichting. De verdachten zijn met hulp van collega’s van de landelijke eenheid aangehouden en zijn vervolgens in verzekering gesteld.

 

Voorkom oplichting

Bankmedewerkers zullen nóóit om je bankpas of pincode vragen. Geef je bankpas of pincode niet af. Lees meer over bankhelpdeskfraude: https://www.politie.nl/onderwerpen/bankhelpdeskfraude.html

Lees meer over de wijze van oplichting:

“Je wordt gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. Deze medewerker laat weten dat er geprobeerd is om geld over te boeken van de rekening van het slachtoffer naar een rekening in het buitenland. De bankrekening moet geblokkeerd worden en bankpassen dienen vervangen te worden. Iemand van de bank komt de bankpassen met bijpassende pincodes ophalen. Als beveiligingsmaatregel geeft de medewerker aan de deur dezelfde 4-cijferige code door die de andere bankmedewerker eerder heeft gecommuniceerd. Na het ontvangen van de pinpas met pincode wordt een aanzienlijk bedrag opgenomen door de oplichters.”

 

2021165951