Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Twee mannen aangehouden voor vangen jonge zwanen

Twee mannen uit Nieuwerbrug zijn vrijdag 20 augustus aangehouden op verdenking van het rapen van zwaneneieren en het vangen van jonge knobbelzwanen.

Zwanen

Het team Milieu van de Politie Midden-Nederland en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zijn onder leiding van het OM en in samenwerking met de RUD (regio Utrecht) naar aanleiding van diverse MMA-meldingen een onderzoek gestart, naar twee mannen van een 54 en 56 jaar uit Nieuwerbrug. De mannen zouden zwaneneieren rapen en jonge zwanen vangen in het Groene Hart van Nederland. De eieren zouden worden verkocht aan – onder andere - een handelaar in België.

Zwanen aangetroffen
De politie heeft samen met de NVWA en de RUD deze mannen gedurende een korte periode geobserveerd en zij bleken inderdaad actief te zijn in de polder bij het vangen van zwanen. Naar aanleiding hiervan zijn op 20 augustus doorzoekingen gedaan in de woningen en schuren van verdachten. Hier werden inderdaad knobbelzwanen aangetroffen, die in slechte omstandigheden gehouden werden. De verdachten zijn aangehouden voor verhoor en de zwanen zijn in beslag genomen.

In Nederland is het niet toegestaan beschermde dieren uit de natuur te halen en dan te verhandelen.

De twee verdachten zijn na verhoor heengezonden. Het onderzoek gaat verder.