Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie onderzoekt brandstichtingen flat Krelis Louwenstraat, mogelijk LHBTIQ+-gerelateerd

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - Rond 05.45 uur vanochtend heeft de brandweer in een flat op de Krelis Louwenstraat in Amsterdam-West een grote brand geblust. Deze brand ontstond op de achtste etage van de flat en was binnen een uur brandmeester. Vier slachtoffers raakten gewond en zijn overgebracht naar het ziekenhuis, vier andere bewoners moesten door de brandweer met een ladderwagen van een balkon gered worden. De politie houdt er sterk rekening mee dat deze brand is aangestoken en dat er op verschillende andere locaties in de flat ook brand is geprobeerd te stichten.

Voorzijde brandweerauto

Brandstichtingen gericht op regenboogvlaggen
Op dit moment is de brandweer nog bezig met een naverkenning. Direct hierna zal de forensische recherche met het onderzoek starten. Het eerste onderzoek wijst uit dat de brand op de achtste etage vermoedelijk is aangestoken en dat op andere plekken in de flat hetzelfde is geprobeerd. Deze brandstichtingen lijken gericht te zijn op regenboogvlaggen in de flat en zijn daarmee mogelijk LHBTIQ+-gerelateerd.

Eerdere incidenten
Er hebben zich in (de omgeving van) de flat eerder incidenten voorgedaan gericht op regenboogvlaggen. Uiteraard wordt dit meegenomen in het onderzoek naar de brandstichtingen.

Flat ontruimd
De brandweer en politie hebben de hele flat ontruimd. Bewoners zijn eerst opgevangen in een moskee in de buurt en kunnen nu terecht op het stadsdeelkantoor van Bos en Lommer.

Getuigen gezocht
De recherche komt graag in contact met mensen die iets gezien of gehoord hebben in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 augustus 2021 in de directe omgeving van de flat en de Krelis Louwenstraat. Weet u wie er betrokken zijn bij deze brand? Of heeft u andere informatie over deze zaak? Neem dan contact op de politie via telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook anoniem uw informatie delen via Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. De politie neemt ook graag kennis van eventuele (camera)beelden, bijvoorbeeld van geparkeerde auto en voordeuren. U kunt ze uploaden via dit formulier.

Roze in Blauw
Roze in Blauw is het landelijk netwerk van de politie en biedt een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBTIQ-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen. Wilt u iemand van Roze in Blauw spreken? Bel dan met 088-1691234. Mailen kan ook via RozeinBlauw@politie.nl.