Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Man (22) aangehouden voor drugshandel en ronselen geldezel

Gepubliceerd op:

Den Haag - Op woensdag 22 december 2021 hield de politie een 22-jarige man uit Den Haag aan op verdenking van handel in verdovende middelen. Naast deze verdenking bleek de man ook zogenoemde money mules (geldezels) te ronselen en hen te gebruiken voor verschillende vormen van oplichting en witwassen.

money mules, geldezel, Foto: Korpsmedia politie

Na de aanhouding van de man kon de politie dankzij zijn telefoongegevens achterhalen wie de man had weten te ronselen als geldezel. Het lukte de verdachte via een chat om een 50- jarige vrouw uit Hellevoetsluis in te zetten als geldezel. Doordat zij haar bankgegevens had gedeeld met de 22-jarige verdachte werd haar rekening gebruikt voor onder andere oplichting en witwassen. De vrouw is aangehouden, gehoord en ondertussen heengezonden in afwachting van haar straf.

De man zit momenteel vast. Het onderzoek is nog in volle gang en meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Wat zijn geldezels?
Money mules (geldezels) zijn mensen die door criminelen worden geronseld om hun rekening te laten misbruiken. Wanneer je je bankpas/rekening en pincode geeft, gebruiken criminelen deze om geld op te laten storten door mensen die slachtoffer worden van internetoplichting. Hierdoor maak je je (onbewust) schuldig aan het witwassen van illegaal geld. Dat is strafbaar.

Gevolgen
De geldezel moet altijd het gestolen geld terugbetalen. De kans is groot dat wanneer een geldezel gepakt wordt, hij of zij een strafblad krijgt, geen bankrekening (meer) kan openen, moeilijker aan een baan komt en geen lening meer kan afsluiten, bijvoorbeeld voor het kopen van een huis.

Voorkom dat je een geldezel wordt

  • Geef nooit je bankpas en pincode aan iemand anders
  • Stel je rekening niet aan iemand anders beschikbaar. Ook niet aan een bekende. Dit geldt ook voor het afsluiten van een telefoonabonnement
  • Ga niet zo maar in op vacatures waar je snel en gemakkelijk veel geld kunt verdienen. Controleer of het (buitenlandse) bedrijf of persoon uit die mooie vacature wel echt bestaat en/of het niet vol taal- en spelfouten staat
  • Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat vaak ook.