Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Aanhouding na vondst grote partij zeer zwaar illegaal vuurwerk

Gepubliceerd op:

Surhuisterveen - De politie heeft woensdagmiddag 29 december in een pand aan de Koarstmoas in Surhuisterveen een grote partij van bijna 400 kilo aan consumentenvuurwerk en zeer zwaar illegaal vuurwerk aangetroffen. Een 46-jarige man uit Surhuisterveen is aangehouden.

jaarwisseling, nieuwjaarsdag, vuurwerk, afval, vuurwerkafval, sierpotten, siervuurwerk, overdag, daglicht, close-up, detail, maarssen, utrecht, Foto: Korpsmedia / Jeroen Stoops

De politie deed na een anonieme melding een zoeking in het pand. Zij vonden daar een grote partij vuurwerk. Het ging onder andere om consumentenvuurwerk en een grote partij verboden vuurwerk van de zwaarste klasse. Ook werd er zelfgeknutseld vuurwerk gevonden. Het vuurwerk is woensdag meteen in beslag genomen en wordt vernietigd.

Tijdens de zoeking in het pand stuitten de agenten ook op een historische collectie van vuurwapens, mortieren en granaten. De Explosieven Opruimingsdienst is donderdag in Surhuisterveen om te onderzoeken wat er precies ligt en om deze wapens uit het pand te halen. Doordat het verboden vuurwerk woensdag al is verwijderd uit het pand, kan dit op een zo veilig mogelijke manier gebeuren. Het pand is uit veiligheidsoverwegingen afgezet totdat de EOD de locatie veilig verklaart.

De 46-jarige man wordt verdacht van het in bezit hebben van vuurwerk, het handelen in vuurwerk en een overtreding van de wet wapens en munitie. Hij zit vast en wordt verhoord.

Levensgevaarlijk
Vuurwerk van de zwaarste klasse kan leiden tot een massa-explosie. Het in het bezit hebben van dit soort vuurwerk is niet alleen illegaal, maar ook erg gevaarlijk. Vaak wordt dergelijk vuurwerk niet veilig opgeslagen. In combinatie met de aangetroffen historische wapens was hier sprake van een levensgevaarlijke situatie.

Melden
Het vuurwerk dat wij nu in beslag hebben genomen, kan geen gevaar meer vormen of overlast veroorzaken. Dat is gebeurd dankzij een anonieme melding. Dat laat zien hoe belangrijk het is dat u met de politie meedenkt. Weet u dat iemand vuurwerk verhandelt of dat ergens (zwaar) vuurwerk is opgeslagen? Meld het aan de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Bel 112 als er sprake is van een acuut gevaarlijke situatie. Meer informatie over vuurwerk vindt u hier.

Foto: ter illustratie