Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Update Plofkraak avondwinkel Overtoom

In de nacht van 20 op 21 februari 2021 is er rond 2.05 uur een plofkraak gepleegd op een pinautomaat van een avondwinkel aan de Overtoom in Amsterdam. De recherche doet onderzoek en zoekt getuigen.

Plofkraak Overtoom Amsterdam

Bij de avondwinkel zijn enkele explosieven tot ontploffing gebracht, waarna twee verdachten er op een scooter vandoor zijn gegaan. Het is vooralsnog onbekend of er buit is gemaakt. Er is flinke schade aan het pand, maar er zijn gelukkig geen gewonden gevallen. Kort na de plofkraak zijn drie verdachten aangehouden. Hun betrokkenheid wordt nader onderzocht.

De Teamleider Explosieven en Veiligheid (TEV) en de Explosieven Ontruimingsdienst Defensie (EOD) hebben onderzoek gedaan naar mogelijk achtergebleven explosieven. Die zijn niet aangetroffen. Kort daarop is de directe omgeving weer vrijgegeven. Forensisch specialisten hebben ter plekke nog nader onderzoek gedaan en sporen veilig gesteld. 

UPDATE: specifieke getuigen gezocht

Update 22-2-2021

In het onderzoek naar de plofkraak is meer bekend over de route die de twee verdachten op de scooter hebben afgelegd. Om het beeld compleet te krijgen, zoekt de recherche specifieke getuigen.

Route:

Nadat de twee verdachten op de scooter wegrijden van de avondwinkel, rijden ze via de Reyer Anslostraat het Vondelpark in. Zeer waarschijnlijk rijden zij het Vondelpark uit bij de Amstelveenseweg en rijden ze dan door de Theophile de Bockstraat. De scooter is vervolgens achtergelaten op de Hodenpijlkade. De twee verdachten zijn aangehouden in een auto op de Maassluisstraat.

  • Graag komen we in contact met getuigen die hebben gezien dat de verdachten de scooter achterlaten op de Hodenpijlkade of daar beeldmateriaal van hebben. Denk bijvoorbeeld aan dashcambeelden van geparkeerde auto’s.
  • Ook spreken we graag met mensen die hebben gezien dat de twee verdachten in een auto stappen of daar beeldmateriaal van hebben. Dit is dus gebeurd tussen de Hodenpijlkade en de Maassluisstraat.

Ook overige informatie of beeldmateriaal die het onderzoeksteam verder kan helpen, ontvangen we graag.  U kunt contact opnemen via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Via onderstaand tipformulier kunt u beeldmateriaal uploaden. 

Het OM Amsterdam geeft aan dat getuigen niet alsnog een boete krijgen voor het overtreden van de avondklok als zij zich melden, gezien de ernst van het strafbare feit.