Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Ruim 100 aanhoudingen na demonstratie Museumplein

Zondagmiddag ontstond er een spontane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Hier was al rekening mee gehouden en daarom was de politie in grote getale aanwezig.

Demonstatie Museumplein Amsterdam

ME-inzet

 De burgemeester had het Museumplein en de directe omgeving als veiligheidsrisicogebied aangewezen en toen de aanwezigen echt een groep vormden werd de demonstratie ontbonden. De burgemeester heeft een noodbevel afgegeven. Direct daarna werd via de dak-megafoons van de voertuigen van de Mobiele Eenheid (ME) en via een drone omgeroepen dat men het Museumplein moest verlaten.

Waterwerper

De ME vormde een linie en de zijkanten van het grasveld werden afgesloten. De waterwerper werd ingezet en met korte gerichte stralen werden de demonstranten in de richting van het Concertgebouw gestuurd. De ME wist in afzienbare tijd een groot gedeelte van het Museumplein demonstrantvrij te krijgen.

Vernielingen

De meeste demonstranten die richting het Concertgebouw waren gedreven liepen de De Lairessestraat in en hield zich nog een tijd in de omgeving op. Een gedeelte van die groep pleegde vernielingen onder andere in de Van Eeghenstraat.

Verdachten aangehouden

Later waren er nog groepen aanwezig in de Hobbemastraat bij de Hobbemakade en de Paulus Potterstraat. Die groepen zijn ingesloten en daar zijn vele tientallen verdachten aangehouden.

Over de hele dag zijn ruim 100  verdachten aangehouden, onder meer op grond van artikel 141 (Openlijke geweldpleging).