Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Een klein bericht met grote gevolgen

Laatst gewijzigd op:

Zeeland-West-Brabant - Maandag kwam via allerlei kanalen bij de politie informatie binnen dat er op verschillende plekken in ons werkgebied, politie-eenheid Zeeland-West-Brabant, gereld zou gaan worden. Ontzettend veel mensen meldden locaties bij ons. Deze melders kwamen aan het bureau, belden met het regionaal service centrum, stuurden screenshots door via onze social media kanalen, gaven tips door via politie.nl of lieten via What’s App weten waar de relschoppers hadden afgesproken.

Politie Infographic Opruiing

Al die melders willen we via deze weg laten weten dat wij hun informatie erg waarderen. In veel gevallen heeft het ons geholpen om bijvoorbeeld ordeverstoringen te voorkomen. Ook lieten heel veel burgers weten dat zij ons optreden zeer op prijs stellen en dat zij het afschuwelijk vinden dat er opgeroepen wordt om te plunderen of tegen de politie te gaan rellen uit naam van de vrijheid. Dergelijke berichten steunen ons en geven ons het vertrouwen dat we samen gaan voor de goede zaak. Mocht u nu nog meer willen helpen, dan kunt u eventuele beelden van relschoppers uploaden via onze website.

Plunderingen en geweld

De informatie die bij ons binnen kwam ging over winkels die geplunderd zouden worden, over geweldgebruik tegen de politie en manieren waarop men dit kon doen, er werd opgeroepen om vuurwerk en brandbommen mee te nemen. Kortom; er kwam onnoemelijk veel informatie binnen. Hier hebben we vervolgens op geacteerd door zichtbaar in de wijken en buurten aanwezig te zijn. Door die zichtbare aanwezigheid zijn veel zaken voorkomen, maar binnen de eenheid zijn toch nog een aantal personen aangehouden voor verschillende strafbare feiten. In totaal gaat het om achttien verdachten. De meeste daarvan zitten nog vast.

Een klein bericht met grote gevolgen

Om duidelijk te maken wat er kan gebeuren als je ‘alleen maar’ zoiets doet als een berichtje van iemand anders delen via je social media-accounts, het volgende voorbeeld:

Een 18-jarige jongen is maandagmiddag door de politie aangehouden wegens opruiing. Het bericht dat hij deelde op sociale media was niet van hemzelf afkomstig, maar van een ‘vriend’. Deze vriend had een post geplaatst met de oproep om te gaan rellen ergens in een stad in de eenheid Zeeland-West-Brabant. Verzocht werd om brandbommen en vuurwerk mee te nemen, ‘dan zou de overheid wel eens zien wat er zou gaan gebeuren…’

Delen is ook oproepen

Het berichtje werd door tientallen mensen gezien en gedeeld. Het kwam ook onder ogen bij iemand die het niet te verkroppen vond dat er dit soort geweld plaatsvindt momenteel. Onschuldige burgers, bijvoorbeeld ondernemers, zouden de dupe worden van deze oproep. Dat vond deze melder een beetje te gortig. Daarom besloot hij het bericht te delen met de politie.

Agenten namen de melding, ook in het licht van de afgelopen dagen, zeer serieus en startten een onderzoek. Omdat onze digitaal rechercheurs en internetspeurders zeer ervaren en kundig zijn op het gebied van sociale media waren ze snel achter de identiteit van de 18-jarige jongen. Ook de oorspronkelijke plaatser van het bericht hebben ze kunnen achterhalen, evenals nog wat anderen die het bericht ook gedeeld hadden.

In de cel, en niet voor een uurtje…

Al die jongens zitten nu nog vast. Ze werden aangehouden door agenten die hun huis binnenkwamen. Dit gebeurde met toestemming van de officier van justitie. De agenten kregen een machtiging mee waardoor ze de mogelijkheid hadden om in het uiterste geval een deur open te breken. De jongens zijn maandagmiddag aangehouden en daarna overgebracht naar een politiecellencomplex. Ze moesten hun eigendommen inleveren en werden in een cel geplaatst. In diezelfde cel zitten ze nu nog steeds.

Door de officier van justitie is namelijk bepaald dat er supersnelrecht toegepast gaat worden op deze jongens. In het kort betekent dit dat ze in hun cel moeten blijven tot er een rechtszitting plaats gaat vinden. Die zitting vindt plaats binnen een paar dagen na de aanhouding. Geen prettig vooruitzicht lijkt ons, als je toch al zo tegen de genomen corona-maatregelen bent.  En dat terwijl ze ‘alleen maar’ een berichtje via hun social media-account hebben gedeeld. Een ogenschijnlijk klein gebaar met hele grote gevolgen. Door het berichtje te delen riepen zij ook op om de openbare orde te verstoren. En dat wordt hoog opgenomen.

Denk aan je toekomst

Vandaar onze oproep maandagavond op onze social media-accounts: Doe/deel dit soort oproepen niet! Denk na! Blijf thuis! Het delen van een klein berichtje kan echt grote gevolgen hebben voor je eigen toekomst. Door dit soort vergrijpen krijg je een strafblad. En heb je een strafblad, dan loop je zelfs kans dat je je droombaan niet kunt krijgen, of dat je voor een heleboel jaren schade aan het betalen bent. Dan gaat het dus écht om een klein berichtje met grote gevolgen.