Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Verdachten achter darknet webshop Dutchmasters aangehouden

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam, Diemen, Assendelft - De Landelijke Eenheid heeft vandaag zes personen aangehouden die verdacht worden achter de darknet webshop DutchMasters te zitten. DutchMasters hield zich op het darknet bezig met de productie, verkoop en distributie van harddrugs. De totale omzet van DutchMasters wordt geschat op tientallen miljoenen euro’s.

Het onderzoek van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid naar DutchMasters startte in augustus 2019 en valt onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. De politie kwam DutchMasters op het spoor via de in mei 2019 ontmantelde markt WallStreet Market. Op WallStreet Market werden illegale goederen zoals drugs, botnets, malware, vals geld maar ook rijbewijzen, scans en bankdocumenten aangeboden. Op basis van de grootte en de tijd dat webshop actief was, bleek DutchMasters één van de grote verkopers: de drugs van deze webshop ging via postpakketbedrijven de hele wereld over.

Onderzoek naar DutchMasters

Het politieonderzoek richtte zich op het neerhalen van de online verkoper DutchMasters, het identificeren van de personen erachter en het ontnemen van het crimineel verdiende vermogen. In dit onderzoek combineerden de rechercheurs en cyberspecialisten van de Dienst Landelijke Recherche het bewijs tegen DutchMasters uit zowel de digitale als de analoge wereld. Op deze manier konden de verdachten worden geïdentificeerd.

Zes verdachten zijn vandaag aangehouden, waaronder een moderator en een postbezorger. Het gaat om mannen en een vrouw  in de leeftijd van 33 tot en met 51 jaar, uit Amsterdam, Diemen en Assendelft. 

Verschillende goederen zijn inbeslaggenomen waar onder een hoeveelheid geld, dure horloges, een Porsche, verschillende gegevensdragers en verdovende middelen.

Diverse criminele activiteiten

DutchMasters wordt in verband gebracht met diverse criminele activiteiten. Zo werd er in september 2020 een distributielijn voor XTC en andere harddrugs ontdekt. Drie verdachten die zich bezighielden met het verpakken, labelen en verzenden werden opgepakt. Wereldwijd bleken er in drie maanden tijd via deze distributielijn ten minste 135 pakketten van 5.000 XTC-pillen te zijn verspreid. Verder werd er, ook in september 2020, een XTC-lab in Maartensdijk ontmanteld. Vermoedelijk heeft DutchMasters sindsdien geen XTC meer geleverd. Met de ontmanteling van dit lab lijkt de productie van XTC door Dutchmasters dus te zijn stilgelegd.

Niet ongrijpbaar

Verkopers, kopers en ook beheerders van illegale webshops wanen zich vaak anoniem en ongrijpbaar voor politie en justitie. Door het uitvoeren van strafrechtelijke onderzoeken naar deze criminelen wordt duidelijk dat het darknet helemaal niet zo anoniem is als gebruikers mogelijk denken. Door internationale samenwerking tussen opsporingspartners is de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van deze illegale webshops dan ook grote schade toegebracht.