Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Podcast ketelbouwers onder je neus: ‘Als er iets fout gaat met die ketel kunnen er doden vallen’

Laatst gewijzigd op:

Nederland - Niet alleen drugsproducenten en drugshandelaars maken zich schuldig aan de groeiende drugshandel in Nederland. Ook ketelbouwers, mensen met speciale kennis die ketels bouwen voor drugslabs, dragen hun criminele steentje hieraan bij. De politie hield tijdens een grote actie zo’n ‘foute’ ketelbouwer aan. In deze podcast vertellen drugsspecialist Carlos en teamleider van de recherche Martine over dit grote onderzoek én hoor je hoe je zo’n illegale ketel kunt herkennen.

Podcast 2

Een ketel bouwen is ambacht

Rechercheur Martine, die het onderzoek leidde, legt uit: ‘Voor de productie van synthetische drugs heb je allemaal verschillende ketels nodig, voor verschillende processen. De ketels worden flink opgestookt en verhit en moeten dus goed in elkaar zitten. Zulke ketels bouwen is een ambacht, waar je echt verstand van moet hebben. Als er iets fout gaat, kunnen er doden vallen.‘

Achter dichte deuren

Een man uit Tilburg werd ervan verdacht ketels te bouwen voor drugslabs in Nederland en België. De politie wilde hem graag van de straat hebben en zo de drugshandel verstoren. Want drugshandel zorgt voor liquidaties, geweld en ellende. Carlos: ‘Synthetische drugs zoals crystal meth worden in Nederland een steeds groter probleem. Het is een verslavende en destructieve drug, die helaas veel geld oplevert. Voor de productie van dat soort drugs heb je ook ketelbouwers nodig.’ De politie kwam de verdachte op het spoor na een groot onderzoek. Hij leek een gewoon metaalbedrijf te hebben, maar achter dichte deuren gebeurde ook wat anders. Bovendien was deze man al eerder veroordeeld. Via hem konden veel mensen ook worden gelinkt aan synthetische drugs.

Wat kun je doen om de politie te helpen? In welke situaties is een ketel verdacht, en wanneer niet? In deze aflevering van de podcastserie ‘Onder je neus’ hoor je wat jij kunt doen als je een verdachte situatie ziet, hoort of ruikt.