Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Waarschuwing: Pas op voor de nep-bankmedewerker die belt!

Gepubliceerd op:

Noord-Holland - De laatste week worden veel mensen slachtoffer van een verdachte die zich voordoet als een bankmedewerker. Deze belt met een afgeschermd nummer of u ziet echt het nummer van uw bank (spoofing). De dader kan een man of vrouw zijn en is zeer overtuigend. De afgelopen week zijn bij de politie Noord-Holland 21 aangiften gedaan van deze vorm van cybercrime. Dit betreft een schade van 150.062 euro, gemiddeld 7.145 euro per aangifte. Sommige aangiftes hebben echter hoge schadebedragen, bijvoorbeeld meer dan 50.000 euro.

bankhelpdeskfraude

De nep-bankmedewerker verklaart dan aan de slachtoffers dat men geconstateerd heeft dat criminelen geld van uw bankrekening hadden willen overboeken naar een andere rekening. Zij vertellen hun leugens zeer overtuigend, soms zeggen zij dat u net bent opgelicht, waardoor het logisch lijkt dat zij bellen. Er worden daarna verschillende werkwijzen gebruikt:

•              Soms laten zij uw bankpas ophalen. U moet eerst uw pincode inspreken, en u krijgt een code die u moet doorgeven aan de koerier die uw bankpas komt ophalen.

•              Soms vraagt de bankmedewerker u een programma te installeren op uw computer, zodat zij uw computer kunnen overnemen.

•              Soms zegt de bankmedewerker dat u uw geld zelf moet veiligstellen, door het over te boeken naar een andere bankrekening, een zogenaamde kluisrekening.

•              Daders zijn innovatief, zij bedenken iedere keer weer nieuwe manieren om u op te lichten, wees alert.

 

Advies:

•              Verbreek meteen de verbinding en bel zelf met het alarmnummer van uw bank.

•              Geef nooit uw bankpas en/of pincode af. Een echte bankmedewerker zal hier nooit om vragen. Mocht al u hebben afgesproken dat de koerier uw bankpas komt ophalen, bel meteen 112. De politie kan dan snel handelen. Is er geen spoed, bel dan 0900 – 8844.

•              De bank kan zelf uw bankrekening blokkeren, u hoeft nooit uw geld veilig te stellen.

•              Doe vooral aangifte, de politie vindt het net zo vervelend als u dat dit u overkomen is. Hoe meer aangiftes, hoe meer informatie wij hebben om de daders te kunnen aanhouden.

Slachtoffers wonen door het hele werkgebied. 

Kijk ook op https://www.politie.nl/onderwerpen/bankhelpdeskfraude-spoofing.html