Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Politie stuit op grootste productielocatie crystal meth in Nederland

Laatst gewijzigd op:

Nederweert - In de nacht van donderdag op vrijdag is de politie op een grote productielocatie van synthetische drugs gestuit. Volgens de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) zou het hier gaan om de grootste en meest professionele productielocatie van crystal meth ooit in Nederland aangetroffen.

productielocatie Nedeweert buiten

De politie kwam de locatie aan de Hoogbosweg in Nederweert op het spoor door zicht te krijgen op informatie uit versleutelde chatberichten. Toen de politie poolshoogte ging nemen, werd het omvangrijke lab in een tweetal met elkaar in verbinding staande loodsen ontdekt. In een bijbehorende woning was een persoon aanwezig. Het betreft een man met de Poolse nationaliteit van 62 jaar. Deze man is aangehouden. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Productielocatie
Afgelopen nacht is gestart met onderzoek in de productielocatie waarbij veiligheid voorop staat. Zo vindt bemonstering van de aanwezige spullen plaats, wordt geïnventariseerd wat er precies aanwezig is, zowel aan grondstoffen als eindproducten en de middelen om crystal meth te maken.

De woning met loodsen liggen in het buitengebied. Er is dan ook geen gevaar voor omwonenden geweest.

Ontmanteling
LFO is gestart met de ontmanteling van de productielocatie. Gelet op omvang en grootte zal dit nog zeker tot en met aanstaande zondag duren.

LFO
LFO valt onder de Dienst Specialistische Operaties (DSO) van de Landelijke Eenheid. Als chemische stoffen een bedreiging zijn voor de omgeving komt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) in actie. Meestal komt de LFO in actie op plekken waar een drugslab ontdekt is en ontmanteld wordt. Ook komt het LFO in actie bij zogeheten CBRN-e incidenten. Dat zijn incidenten waarbij Chemische, Biologische, Radiologische of Nucleaire stoffen betrokken zijn. De E staat voor explosieve stoffen. Medewerkers van het LFO zijn getraind om op het allerhoogste veiligheidsniveau met deze incidenten om te gaan.

Noot voor media
De mogelijkheid bestaat om onder begeleiding op vrijdag 30 juli tussen 16.30 en 17.00 opnamen te maken van de productielocatie. Een medewerker van LFO zal aanwezig zijn om uitleg te geven aan de pers.
Verzoek is om vooraf aan te melden via de newsroom van de politie in Limburg door te mailen naar
mediadesk.media-en-publiciteit.limburg@politie.nl. Aanmelding kan ook via 088-1685305.