Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Heeft u de drugsbus in Eersel en Reusel opgemerkt?

Gepubliceerd op:

Eersel - Reusel - De politie heeft in de gemeenten Eersel en Reusel gedurende de hele maand juli op verschillende plekken een zogenaamde ‘lokbus’ geparkeerd. Met deze bus hoopte de politie mensen alert te maken op drugsafval en de risico’s die het achterlaten van dit gevaarlijke afval met zich meebrengt. Helaas ontvingen we vrijwel geen meldingen.

De lokbus is een oude, vieze witte bestelbus waarvan de laadruimte vol staat met blauwe vaten. Soortgelijke vaten die de politie regelmatig ergens aantreft, bomvol afval van drugslabs, waar synthetische drugs worden geproduceerd. In dit geval zijn de vaten uiteraard leeg en vormen geen gevaar. Rondom de bus hangt een weeïge, anijsachtige lucht: de geur die bij het maken van synthetische drugs vrijkomt. Kortom een bus die je, als het om echt drugsafval gaat, niet in je woonwijk wilt.

Niemand opgevallen

De afgelopen maand heeft vrijwel niemand melding gedaan van deze verdachte bus. En dat terwijl deze bus juist opvalt door een paar opvallende zaken die de politie vaak bij afvaldumpingen aantreft: blauwe vaten, jerrycans, een gasslang en plastic handschoentjes. Daarnaast moet toch ook de typische anijsgeur rondom de bus, afkomstig van een geurdispenser, mensen zijn opgevallen en anders doen vermoeden.
 

In de gemeente Eersel heeft de bus in Wintelre (den Dries), Duizel (Wolverstraat) en Eersel (Postelseweg, Hoolstraat en Markt) gestaan. Er werd alleen een melding gemaakt door een wandelaar op de Postelseweg, waar de bus op de parkeerplaats aan de Cartierheide stond. In de gemeente Reusel heeft de bus in Hulsel (Willibrordlaan), Lage Mierde (Dorpsplein) Reusel (Hamelendijk), Hooge Mierde (Myrthaplein) en Reusel (Kerkstraat) gestaan. Hier kregen we zelfs geen enkele melding over de bus binnen.

Gevaar 

Drugsafval is bijna altijd chemisch afval. Dit afval, afkomstig van illegale drugslabs, kan zeer brandbaar, sterk bijtend of giftig zijn. Als er meerdere stoffen gedumpt zijn, geeft de reactie van dit afval nogal eens rook en damp. Dit kan leiden tot brand, met alle gevolgen van dien voor de directe omgeving. Ook kost het opruimen van drugsafval enorm veel belastinggeld.

Melden helpt!

Ziet u een busje afgezonderd, raar of al een langere tijd op een plek geparkeerd staat en vindt u dit verdacht? Meld het ons dan? Wij kunnen onderzoeken wat er aan de hand is. Vindt u drugsafval? Raak het dan niet aan, schop of duw er niet tegenaan en steek in de buurt geen sigaret op. Houd altijd afstand en bel direct 112! Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000. Uw melding is ook echt anoniem!