Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Voortgang zoekactie Tanja Groen op Strabrechtse Heide

De zoekactie in het onderzoek naar de verdwijning van Tanja Groen op de Strabrechtse Heide nabij Heeze is nog altijd in volle gang.

Medewerkers van de Forensische Opsporing en archeologen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) zijn ter plekke bezig. Onder andere is een grondradar hierbij ingezet. De verwachting is dat het forensisch onderzoek enkele dagen in beslag zal nemen.

Mochten er sporen worden aangetroffen dan zal eerst de familie en in een latere fase ook media / publiek daarover worden geïnformeerd.

Onderzoek op heide
Politie en Openbaar Ministerie zijn sinds 2019 bezig geweest alle tips en informatie waarin mogelijk nog aanknopingspunten zitten, te onderzoeken. Een plek die nog steeds genoemd wordt en waar Tanja mogelijk begraven zou liggen, is de Strabrechtse Heide. Al sinds midden jaren ’90 is deze informatie in het dossier opgenomen. Ook in (recente) getuigenverklaringen komt de heide steeds terug.  Dit is zodanig concreet om een zoekactie te starten.

Afgebakend gebied
De zoekactie richt zich op een concreet afgebakend gebied. De Strabrechtse Heide is heel uitgestrekt en het is ondoenlijk om de hele heide te onderzoeken. Gezocht wordt op de plek die uit het onderzoek naar voren is gekomen. Het te onderzoeken gebied wordt al ruimer genomen dan de informatie aangeeft.

Aandacht
Er is veel aandacht van media en ook wandelaars op de heide hebben dinsdag in de buurt een kijkje genomen. De onderzoeksactiviteiten zullen naar verwachting enkele dagen duren. De Strabrechtse Heide is toegankelijk voor bezoekers, die zich vrij kunnen bewegen op paden en wegen, met uitzondering voor de plaats waar gezocht wordt uiteraard. Wordt hiervan afgeweken dan wordt handhavend opgetreden.
Het (onderzoeks)gebied is niet afgezet.

Media
De plek waar gezocht gaat worden, bevindt zich midden op de heide en betreft een ecologisch en zeer kwetsbaar en moeilijk toegankelijk gebied. Journalisten krijgen de mogelijkheid te geboden om beelden van de zoekactie te maken. Media die hiervan gebruik willen maken, dienen zich vooraf aan te melden bij de newsroom van de politie in Limburg 088-1685305.

Dan wordt de plek doorgegeven waar geparkeerd kan worden. Het betreft hier plek met een beperkt aantal parkeerplaatsen. Vanuit deze parkeerplek is het dan nog 1,5 km lopen naar de plek waar forensische opsporing aan het werk is. Journalisten die zich aangemeld hebben, worden dan, na vertoon van een officiële politieperskaart, onder begeleiding naar de plaats van de zoekactie gebracht. Daar zal voldoende tijd (ca. 30 minuten) zijn om beelden te maken en interviews af te nemen.

Ter plaatse zijn communicatieadviseurs/woordvoerders van politie en OM aanwezig.

Verdwijning Tanja Groen
Tanja Groen verdween bijna 28 jaar geleden. De studente woonde op dinsdag 31 augustus 1993 een feestavond bij in de soos van een studentenvereniging in Maastricht. Op deze dag had Tanja om ongeveer 19.30 uur nog contact met haar moeder in Schagen (Noord-Holland). Rond middernacht vertrok ze vanaf het feest en is ze op de fiets naar haar kamer in Gronsveld, ten zuiden van Maastricht, gegaan. Vanaf dat moment ontbreekt ieder spoor van haar. Op zaterdag 4 september 1993 gaven de ouders van Tanja hun dochter als vermist op.

Lees meer in het onderzoeksdossier over deze zaak.