Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Oplichtingszaak Opsterland in Opsporing Verzocht

Gepubliceerd op:

Opsterland / Paterswolde - Het tv-programma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond 22 juni om 20.30 uur aandacht aan een oplichtingszaak die plaatsvond in de gemeente Opsterland. Een inwoonster van die gemeente werd eind januari 2021 opgelicht nadat ze spullen probeerde te verkopen via een online verkoopplatform. Beelden van de onbekende man die het buitgemaakte geld vervolgens opnam bij een pinautomaat in Paterswolde, worden in Opsporing Verzocht getoond.

 

Gegevens invullen na verkregen link
Het slachtoffer had online goederen in de verkoop en werd benaderd door iemand die daar belang bij had. Om er zogenaamd zeker van te zijn dat de verkoper de spullen zou versturen, vroeg de geïnteresseerde koper om online een verzendlabel aan te maken. Daarvoor stuurde de ‘koper’ een link naar een webpagina, waarna de verkoopster enkele gegeven invulde.

Gebeld door zogenaamde bankmedewerker
Kort na het invullen van de gegevens via die link werd het slachtoffer zogenaamd gebeld door een bankmedewerker dat criminelen bij haar bankrekening konden komen. Om het geld veilig te stellen moest dit overgemaakt worden naar een zogenaamde veilige rekening. Echter, het geld bleek in werkelijkheid op een bankrekening van een crimineel te zijn overgemaakt en werd vervolgens in Paterswolde gepind.

Wees argwanend en bel zelf met uw bank
Oplichting waarbij iemand zich voordoet als bankmedewerker wordt bankhelpdeskfraude of spoofing genoemd. Door het aandringen door een bankmedewerker om geld over te maken op een andere rekening, wordt het bedrag in werkelijkheid naar een onveilige rekening overgemaakt. In ieder geval niet naar een veilige rekening. Wees daarom altijd alert en op uw hoede om bij een onbekende website bankgegevens in te vullen en geld over te maken naar een zogenaamde ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’.  Wat een eventuele bankmedewerker die u belt ook zegt.

Vertrouwt u het niet? Bel dan zelf met uw bank. Ook als u door iemand wordt gebeld die zegt van uw bank te zijn, beantwoord geen vragen en neem direct contact op met uw eigen bank. Meer informatie over dit type oplichting vindt u op www.politie.nl.

 

De beelden met daarin de pinner zijn dinsdagavond 22 juni te zien rond 20.30 uur op NPO2.

Registratienummer (BVH): 2021030717