Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

PolitieKids krijgen diploma

Laatst gewijzigd op:

Hellendoorn - Op dinsdagavond 29 juni om 18:30 vindt in het gemeentehuis van Hellendoorn de feestelijke uitreiking plaats van de PolitieKids diploma’s. De kinderen van de basisscholen in de wijk ‘Groot Lochter’ (’t Heem en De Wingerd) krijgen dan hun PolitieKids diploma uitgereikt. Met de uitreiking van het diploma wordt het opleidingstraject van de PolitieKids in de gemeente Hellendoorn afgerond. Dit wil echter niet zeggen dat het hiermee stopt. De kinderen kunnen daarna meedoen bij geschikte evenementen van de gemeente, Politie en jongerenwerk. De kinderen blijven PolitieKid tot en met leerjaar 1 van het voortgezet onderwerp. Daarna hebben ze de keus om door te gaan of om te stoppen.

PolitieKids

Wat doen PolitieKids precies?

PolitieKids zijn kinderen die samen met de politie op pad gaan om acties uit te voeren, bijv. snelheidsmetingen in de wijk, preventie advies geven op het gebied van schuur- en woninginbraken. Dit hebben we gedaan, door de wijk op te splitsen en lopend aan zoveel mogelijk ramen en deuren te voelen en ons bezoek kenbaar te maken door een “blauw voetje” (uitdelen van preventie- en promotiemateriaal). Je zou fout geparkeerde voertuigen of overlast hiervan bij scholen aan kunnen pakken. Automobilisten in de wijk attenderen op spelende kinderen. Het nut van verkeersbrigadiers uitleggen. Oversteekplaatsen uitlichten en bekijken, aanpak fietsverlichting, aanpak van buurtproblemen, contact maken met buurtgenoten, etc.). PolitieKids krijgen een soort van opleiding, waarin verschillende aspecten worden behandeld, zoals: "snel met je lijf" (trainen van conditie en gezond eten), "stevig in je schoenen" (weerbaar worden tegen bijv: pesters, durf voor jezelf op te komen, verdedigen) en "sterk in de groep" (samenwerking en wederzijds vertrouwen).  De trainingen worden georganiseerd door jeugdwerkers, die nauw met de politie samenwerken. Er zullen ook leuke excursies gemaakt kunnen worden, zoals een demonstratie van de politiehonden of het bezoeken van het trainingscentrum van de politie. Na ongeveer zes maanden opleiding, wordt een examen afgelegd en krijgen de PolitieKids een diploma. 

Beëdigd

De PolitieKids zijn officieel beëdigd door de burgemeester en een politiechef, anders mogen de Kids niet met de politie mee om acties uit te voeren. De PolitieKids zijn uitgerust met een speciaal hesje, petje, naambadge en tas met de nodige materialen.

Op pad met de politie

De politie sluit elke maand af met “Op pad met de politie”. Ouders worden hier ook bij betrokken. Alles vindt plaats buiten de schooltijden. Er wordt altijd gestart met een briefing en geëindigd met een debriefing.

Senior PolitieKids

Als het half jaar voorbij is en iedereen heeft examen gedaan en een diploma gekregen, wat gebeurt er dan?
Dan is het nog niet afgelopen. De kinderen zijn dan officieel senior PolitieKids. Alle kinderen die senior PolitieKids zijn geworden, komen op een aparte lijst te staan. Zij zullen af en toe een oproep krijgen om aan een speciale acties mee te doen, zoals bijvoorbeeld: Koningsdag, Dodenherdenking, Bevrijdingsdag of andere evenementen. Hier kunnen ze dan flyers uitdelen en burgers aanspreken om te waarschuwen voor tasjesrovers en fietsendieven.

Over het project PolitieKids

Het project PolitieKids is een bestaand project wat in Amsterdam is opgestart (2011). De redenatie achter het project: De plaatselijke jeugd was meestal zelf verantwoordelijk voor criminele activiteiten zoals: straatroven, overvallen, mishandelingen, bedreigingen en andere overlastincidenten. Jeugd die zich steeds op jongere leeftijd ontwikkeld in het criminele circuit en op straat steeds moeilijker benaderbaar is voor de politie. Niet alleen de jeugd is moeilijk benaderbaar, maar ook de gezinnen van deze jeugdigen zijn meestal lastig te benaderen. Het doel: niet wachten tot de kinderen 12 jaar oud zijn en dus strafrechtelijk vervolgbaar. Maar aan de voorzijde komen, door een goede relatie op te bouwen met de jeugd en hun ouders!

Jeugd in de zwakkere buurten (minder sociaal, multicultureel, hoogbouw, laag begaafd, etc.) krijgen op jonge leeftijd eerder met criminaliteit te maken, dan jeugd in betere wijken. Daardoor worden zij vaker geconfronteerd met het repressief en negatief optreden van de politie (familie, vrienden, buurtgenoten, etc). Als kinderen ouder worden, is de kans groter dat het ideaalbeeld van de politie al snel verandert in die van een natuurlijke vijand.

Kinderen tussen de 7 en 12 zijn vaak nog toegankelijk en beïnvloedbaar. Ze vinden de politie meestal nog spannend en stoer. Tevens zijn via de kinderen hun ouders makkelijker te benaderen. Hoe mooi zou het zijn om een brug te slaan tussen politie en deze jonge kinderen en hun ouders om samen met verschillende externe partners te werken aan de veiligheid en leefbaarheid in de wijk. Zo is het initiatief PolitieKids tot stand gekomen. 

Zwolle en Kampen waren de dichtstbijzijnde steden (vanuit Twente gezien) waar PolitieKids met succes draait. In het oosten van het land, was PolitieKids (tot op heden ;) nog niet gelanceerd.

Waarom PolitieKids

Een beter leefbare buurt voor kinderen om in op te groeien. Dat wil elke ouder. Sterker nog. Dat willen we allemaal. Het project PolitieKids wil kinderen een positieve ervaring bieden met de politie, ze weerbaar maken en ze laten meedoen om jeugdcriminaliteit te voorkomen. Ook raken kinderen door het project meer betrokken bij hun leefomgeving. Daarnaast krijgen de risicofactoren rondom gezin en opvoeding aandacht, net als de risicofactoren in het kind. De rol van begeleiders in het project: signalen opvangen en het netwerk van ouders en kinderen versterken. Het project is een samenwerking tussen de politie Hellendoorn, het jongerenwerk van Stichting De Welle, de gemeente Hellendoorn en wijkgebouw Groot Lochter.