Politie arresteert 5 verdachten van internetoplichting

In een onderzoek naar online oplichting heeft de Politie Eenheid Rotterdam in de Drechtsteden op dinsdag 29 juni 4 mensen aangehouden. Het gaat om een 20-jarige man en een 17-jarige jongen uit Dordrecht, een 49-jarige vrouw uit Papendrecht en een 19-jarige man uit Zwijndrecht. Vorige week werd in hetzelfde onderzoek al een 44-jarige man uit Dordrecht aangehouden. Meerdere gedupeerden kochten een product of dienst online, betaalden hiervoor, maar ontvingen het nooit. Hierop startte de politie een onderzoek met de aanhoudingen tot resultaat.

Cybercrime: politieliint voor pc-scherm

De politie kwam de verdachten op het spoor via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichtingen (LMIO). Het LMIO ontving de laatste tijd veel meldingen van gedupeerden die via verschillende online webshops of via Marktplaats.nl producten of diensten bestelden. Zij ontvingen de bestelling vervolgens niet, maar hadden al wel betaald. In een onderzoek naar deze internetoplichtingen, kwam de politie een aantal verdachten op het spoor. Dinsdag hield de politie in de Drechtsteden deze verdachten aan. Zij zijn overgebracht naar het bureau voor verhoor. Daarnaast voerden de verdachten ook direct gesprekken met Humanitas, de gemeente Dordrecht en de reclassering. Het doel hiervan is om de verdachten op financieel en administratief gebied te begeleiden en criminele activiteiten in de toekomst te voorkomen. Op basis van het verhoor door de politie en de gesprekken met Humanitas, de gemeente Dordrecht en de reclassering oordeelde het Openbaar Ministerie over passende straffen. De minderjarige verdachte is doorgestuurd naar Halt. De andere verdachten hebben taakstraffen ontvangen, uiteenlopend van 60 tot 120 uur. Daarnaast zijn de verdachten verplicht om de afspraken die zij met de hulpverleners hebben gemaakt, na te komen. Een aantal verdachten werkt mee aan een schadebemiddeling.

Verschillende vormen cybercrime

Internetoplichting –iemand betaalt voor een product, maar ontvangt dit nooit- is een onderdeel van cybercrime. Cybercrime kent veel verschillende vormen. Zo bestaat er naast internetoplichting ook de WhatsApp-fraude (Vriend-in-Noodfraude) en betaallinkfraude. Bij betaallinkfraude doet een crimineel zich voor als een bankmedewerker, waarbij hij vertelt dat het slachtoffer is gehackt, omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter (de ‘nepbankmedewerker’) dringt er vervolgens op aan om het geld over te maken naar een andere ‘veilige rekening’.

Geldezels
Net als internetoplichting, WhatsApp-fraude en betaallinkfraude is het zijn van een geldezel een vorm van cybercrime. Hierbij vraagt iemand of hij je bankrekening en pinpas even mag gebruiken. Dit kan zijn, omdat zijn eigen rekening zogenaamd niet werkt. De crimineel stort geld op jouw bankrekening en pint dit bij een automaat. In ruil voor het lenen van een bankrekening, krijgt de geldezel een geldbedrag. Dit klinkt misschien als een goede deal, maar is strafbaar! De crimineel gebruikt de geldezel om gestolen geld wit te wassen. De gevolgen hiervan zijn groot: iemand krijgt een strafblad, kan in de toekomst geen leningen afsluiten en moet het witgewassen geld terugbetalen. Hoe dit werkt, is te zien in onze video over geldezels.

Verstoren van cybercrime door het oppakken van oplichters

Naast de opsporing, zetten politie en justitie steeds meer in op het voorkomen en verstoren van cybercrime. Dit doen we onder andere door het oppakken van verdachten zoals gisteren in de Drechtsteden is gebeurd. Door het arresteren van verdachten, zorgen we ervoor dat contacten tussen criminelen worden onderbroken.


Voorkom slachtoffer worden van cybercrime

U kunt verschillende maatregelen nemen om te voorkomen dat u slachtoffer van internetfraude wordt. Al onze tips hiervoor staan op een rij op onze website.


Toch slachtoffer? Doe altijd aangifte!

Bent u slachtoffer van cybercrime? Doe dan aangifte. Op deze manier helpt u de politie om uw oplichter op te sporen.