Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Ruim 150 aanhoudingen bij demonstratie Museumplein

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - Zondagmiddag 21 maart 2021 ontstond er een niet toegestane demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. De demonstratie werd door de driehoek ontbonden, een noodbevel werd afgekondigd en de politie trad vervolgens gefaseerd op. Hierbij zijn ruim 150 verdachten aangehouden.

politie

Het Museumplein en de omliggende omgeving waren vanaf 10.00 uur aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De driehoek nam dit besluit naar aanleiding van signalen dat personen met wapens naar het plein wilden komen. 

In de ochtend was een tekstkar op het Museumplein onklaar gemaakt en werd bij het toepassen van het preventief fouilleren een mes aangetroffen.

In de loop van de middag ontstond er een demonstratie op het Museumplein waar ongeveer 300 mensen aanwezig waren. Een demonstratie was op deze locatie niet toegestaan en mensen hielden zich niet aan de coronamaatregelen. Hierop is de demonstratie door de driehoek ontbonden.

De politie heeft gefaseerd opgetreden. Demonstranten zijn eerst aangesproken en gewaarschuwd. Toen zij het plein niet verlieten na bevel, trad de politie op door de waterwerper in te zetten en een ME-linie te vormen. De meeste betogers verlieten daarop het Museumplein. Onder de demonstranten bevonden zich mensen met lichaamsbeschermende kleding.

Verspreiding door de stad

Nadat het Museumplein leeg was, verplaatsten meerdere groepen zich in de omgeving van het plein.

Rond 16.00 uur verzamelden zich weer ongeveer 300 mensen op het Museumplein. Op basis van het noodbevel heeft de politie met versterkt geluid gevorderd om het plein te verlaten. Hier werd gehoor aan gegeven. De ME heeft vervolgens een linie gevormd op de Van Baerlestraat om te voorkomen dat het Museumplein wederom vol liep.

Aanhoudingen

Er zijn ruim 150 personen aangehouden, waarvan het merendeel op basis van artikel 2.2. van de APV (verstoren van de openbare orde). Ook zijn er 12 personen bestuurlijk verplaatst vanaf de Frans Van Mierisstraat. Dit gebeurde nadat de driehoek een noodbevel had afgekondigd om de openbare orde te handhaven.