Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Drugs via postpakketten: Verdachten in bewaring

Elf verdachten in een lopend onderzoek naar een criminele organisatie in de export van verdovende middelen via postpakketten, gaan voor 14 dagen in bewaring. Die heeft de rechter-commissaris in Zwolle zojuist bevolen. Zij werden dinsdag aangehouden in Amstelveen, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

aanhouding

Het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid verrichtte tijdens een actiedag dinsdag 2 maart 2021 elf aanhoudingen en zes doorzoekingen, in Noord- en Zuid-Holland. Onder gezag van het Landelijk Parket loopt er een strafrechtelijk onderzoek naar een crimineel samenwerkingsverband dat te linken is aan (onderschepte) drugsverzendingen in postpakketten.

De verdachten zijn 10 mannen en 1 vrouw in leeftijd variërend tussen 28 en 68 jaar en afkomstig uit Amstelveen, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam. De verdachten hebben allemaal de Chinese nationaliteit.

Tijdens de doorzoeking is er beslag gelegd op verschillende grote geldbedragen, verdovende middelen en geprepareerde dekladingen en postpakketten.

Start onderzoek

Op 12 november 2018 is een onderzoek gestart, toen bleek dat een pakket met 5 kilogram MDMA verstuurd was naar Australië. Sinds november 2018 zijn met enige regelmaat zowel in Nederland als in het buitenland postpakketten met verdovende middelen in beslag genomen. De verdovende middelen zaten verstopt in onder andere fotolijstjes, tafelpoten, tuinlampen, fitnessapparatuur en thermosflessen. De postpakketten hadden voornamelijk als bestemming Nieuw Zeeland, Amerika, Australië en Aziatische landen, maar ook het Verenigd Koninkrijk en Schotland.

De postpakketten werden voor verzending niet alleen ingeleverd bij Nederlandse postagentschappen of servicepunten, maar ook in Duitsland en België.

Verdovende middelen en ketamine

De in de pakketten aangetroffen verdovende middelen zijn MDMA, crystal meth, en LSD zegels. Dit zijn verboden verdovende middelen want ze staan op lijst I van de Opiumwet. Daarnaast is in een groot aantal pakketten de stof ketamine aangetroffen. Dat is een geregistreerd geneesmiddel waarvan het ongecontroleerde bezit, de handel in en het vervoer ervan eveneens verboden zijn.

In totaal zijn er 75 kilo MDMA, 4000 LSD zegels, 15 kilo crystal meth en 70 kilo ketamine in postpakketen in beslag genomen.

PIT

Het Post Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid is een specialistisch team dat zich, onder gezag van het Landelijk Parket, richt op de aanpak en bestrijding van export van onder andere verdovende middelen via de post en postpakketten.

Het onderzoek loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Daarnaast is het lokaal bestuur van de bevindingen uit de woningen op de hoogte gebracht. Woordvoering loopt via het Landelijk Parket van het OM.