Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Acht aanhoudingen na ongeregeldheden Leeuwarden

Gepubliceerd op:

Leeuwarden - De politie heeft acht personen aangehouden tijdens en na ongeregeldheden in het centrum van Leeuwaren. Deze vonden plaats op zaterdag 1 mei. Het onderzoek gaat verder. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Aanhouding

Onderzoek naar ongeregeldheden

De politie is na de ongeregeldheden die zaterdag 1 mei hebben plaatsvonden in het centrum van Leeuwarden direct een onderzoek gestart. In de stad was het die dag onrustig nadat een groep mensen de binnenstad introk en daarbij de openbare orde verstoorde. Dit deden zij onder meer door vuurwerk af te steken. Toen agenten de groep hierop aanspraken, werden zij direct bekogeld en uitgescholden. Een agent raakte hierbij gewond aan zijn hoofd. Hij werd hiervoor behandeld in het ziekenhuis. Klaas Dunnink, teamchef politie Leeuwarden, vindt wat er zich op deze dag heeft afgespeeld onacceptabel: “Het gaat naar omstandigheden goed met deze collega, maar de schrik zit er goed in en hij zal er zeker een litteken aan overhouden. Het onderzoek is direct gestart en we hebben al acht verdachten aan kunnen houden. Met deze aanhoudingen geven wij een duidelijk signaal af. Dit geweld tegen de politie wordt niet getolereerd.”

Aanhoudingen

Tijdens de dag zelf verrichtte de politie drie aanhoudingen. Het ging hier om een 20-jarige man uit Leeuwarden, een 25-jarige man uit Stiens en een 43-jarige man uit Sneek. De 20-jarige man is aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De 25-jarige man is aangehouden op verdenking van mishandeling. De 43-jarige man is aangehouden op verdenking van het verstoren van de openbare orde. Na deze dag is het onderzoek volop verder gegaan. Dit heeft geleid tot vijf nieuwe aanhoudingen. Agenten hielden op 10 mei een 19-jarige man aan. Op 12 mei werd een 40-jarige man. Op 18 mei werden een 35- en een 27-jarige man aangehouden en op 19 mei werd een 23-jarige man aangehouden. De laatste vijf genoemde verdachten werden allemaal aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en kwamen allemaal uit de stad Leeuwarden. Alle aangehouden verdachten zijn gehoord en in afwachting van de rechtszaak heengezonden. Het onderzoek naar de ongeregeldheden gaat verder en meerdere aanhoudingen worden ook niet uitgesloten.

Deel je beelden

Heb je informatie die het onderzoek verder zou kunnen helpen? Of ben je misschien in het bezit van foto’s of filmpjes van de ongeregeldheden in de binnenstad van Leeuwarden op zaterdag 1 mei? Belt dan met 0900-8844 of stuur je beeldmateriaal in via het meldformulier op www.politie.nl. Liever anoniem? Dat kan via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000.