Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Britse ‘Most Wanted Person’ aangehouden in Maastricht na rechtshulpverzoek

Gepubliceerd op:

Maastricht - Op verzoek van de Britse autoriteiten, werd begin oktober de 57-jarige Schotse M.Q. door een arrestatieteam aangehouden in Maastricht. Dit ten behoeve van de uitlevering aan het Verenigd Koninkrijk. Deze 57-jarige M.Q. stond al ruim 13 jaar op de Britse ‘Most Wanted Persons’ lijst en wist al die tijd onder de radar te blijven.

In de rechtbank

De verdachte maakte gebruik van frauduleus verkregen echte paspoorten en paspoorten die behoren tot andere personen. Daarbij werd Q. gelinkt aan de zware georganiseerde criminaliteit in relatie tot vuurwapens, de import van verdovende middelen t.w.v. 11 miljoen Engelse pond, de productie van verdovende middelen en witwassen. 

Aangehouden

Eerder in oktober ontving het Internationale Rechtshulp Centrum (IRC) van de politie Eenheid Limburg informatie van de Schotse NCA (National Crime Agency) dat de verdachte zich mogelijk in Maastricht zou bevinden.

Na onderzoek – met hulp van de politie, de Schotse NCA en de Britse Foreign Liason Officer – bleek dit inderdaad zo te zijn. Kort daarop is de verdachte door een arrestatieteam aangehouden en overgedragen aan het Openbaar Ministerie.

Internationale samenwerking

Met onze 351 kilometer aan buitengrens staan we oog in oog met boeven die niet naar landsgrenzen kijken. Dat maakt internationale samenwerking een must, zeker als we spelers hoog op de criminaliteitsladder effectief willen bestrijden.

Wanneer landen een internationaal rechtshulpverzoek doen, komen deze binnen bij het Team Internationaal Rechtshulp Centrum (IRC). Zij zijn verantwoordelijk voor de afhandeling van inkomende en uitgaande rechtshulpverzoeken. Zij dragen zorg voor de uitwisseling van de juiste politie-informatie en coördineren internationale acties en samenwerkingen.

De Eenheid Limburg – mede door zijn ligging tussen België en Duitsland – heeft een van de drukste IRC’s van heel Nederland. Het toont dat internationale samenwerking van nu is en niet van morgen; we timmeren samen met andere landen al hard aan de weg.