Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Kopers van DDoS-aanval krijgen waarschuwing van cybercrimeteam

Maandag 11 oktober verstuurde de politie een brief naar 29 mensen die in verband worden gebracht met de aankoop van een DDoS-aanval. De brief geldt als laatste waarschuwing. Eerder werden in dit onderzoek al 2 doorzoekingen gedaan. Het onderzoek gaat nog verder.

DDoS-aanval

De briefontvangers – uit heel het land - worden in verband gebracht met een aankoop op de website www.minesearch.rip, waar illegale DDoS-aanvallen verkocht werden. Doel van de brief is om de ontvangers te informeren over de strafbaarheid en gevolgen en om hen tevens alternatieven te bieden.

We hebben je geregistreerd in ons systeem en je krijgt nu een laatste waarschuwing. Als zich in de toekomst nieuwe soortgelijke feiten voordoen, gaan we over tot vervolging. Houd in dat geval rekening met een veroordeling, strafblad en het kwijtraken van je computer en/of laptop. 

Verbeter je skills op een legale manier
Heb je interesse in IT en wil je op een legale manier je skills verbeteren? Kijk dan eens naar deze initiatieven:

Onderzoek booterwebsite
De 29 namen kwamen naar boven in een onderzoek naar de internationale booterwebsite www.minesearch.rip. Aanleiding voor het onderzoek van de politie was een aangifte van een gameserver die slachtoffer was van een DDoS-aanval via deze site. Daarnaast kwamen er nog tientallen meldingen binnen van andere bedrijven en instanties. De politie heeft op 30 juli 2020 de woningen doorzocht van twee verdachten die vermoedelijk bij de website betrokken zijn. Het gaat om twee mannen van 19 jaar uit Spijkenisse en Winschoten. Bij de doorzoekingen aangetroffen apparatuur, zoals computers en telefoons, zijn in beslag genomen. Het politieonderzoek gaat nog door.

Wat is een DDoS-aanval?
Bij een DDoS-aanval worden servers van een website bestookt met heel veel dataverkeer. Hierdoor kunnen de servers bezwijken. DDoS staat voor Distributed Denial of Service. Bezoekers kunnen een website dan niet of nauwelijks meer bereiken. Dit kan grote gevolgen hebben. Niet alleen kunnen bedrijven klanten en/of inkomsten verliezen. Een DDoS-aanval kan ook grote maatschappelijke, ontwrichtende gevolgen hebben. Ook lopen bedrijven vaak fikse financiële schade op door de herstelkosten. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is strafbaar.

Bescherm uw bedrijf en privégegevens

  • Ontdek hier welke maatregelen u kunt nemen tegen een DDoS-aanval.
  • Bent u onverhoopt slachtoffer geworden van een DDoS-aanval, neem dan contact op met de politie via 0900 8844. Geef de cybercriminelen geen geld; dit lijkt misschien een snelle oplossing om uw site weer bereikbaar te maken, maar u loopt het risico dat u niet meer van ze afkomt. Bovendien houdt u zo een crimineel netwerk en systeem in stand.