Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Verdachten aangehouden voor diefstallen telefoons

Gepubliceerd op:

Zoetermeer - De recherche in Zoetermeer hield in de vroege ochtenduren van maandag 11 oktober vier Zoetermeerse verdachten aan voor de diefstallen van telefoons. De vier, 16 en 17 jaar oud, zijn voor verhoor ingesloten. Twee van hen zijn in verzekering gesteld en moeten donderdag 14 oktober 2021 voor een rechter-commissaris verschijnen.

aanhouding, politieagent boeit verdachte, Foto: Korpsmedia politie

In de periode van maart tot september werd in Zoetermeer een serie van diefstallen van smartphones gepleegd, die qua werkwijze sterk overeen kwamen. De latere slachtoffers boden via Marktplaats een smartphone te koop aan. Nadat er vervolgens een afspraak gemaakt werd, verschenen de ‘kopers’ aan de deur. Vervolgens gristen de ‘kopers’ de telefoon razendsnel uit de handen van de verkopers en zetten het op een lopen.

Digitale gegevens
Door de recherche werd een onderzoek gestart om de verantwoordelijken voor deze diefstallen aan te houden. Om, naast de camerabeelden, ook de digitale gegevens te kunnen gebruiken voor het onderzoek, werd daarbij samengewerkt met Marktplaats, dat haar medewerking verleende. Nadat meerdere diefstallen aan elkaar gekoppeld konden worden, kwam ook de identiteit van de nu aangehouden verdachten aan het licht.

Een officier van justitie verleende toestemming de verdachten aan te houden waarna zij maandag 11 oktober van hun bed werden gelicht. Na de aanhoudingen zijn twee woningen doorzocht. In de woningen trof de recherche goederen aan die te linken zijn aan de diefstallen.

Twee verdachten worden donderdag 14 oktober voorgeleid aan een rechter commissaris, over de ander twee verdachten wordt nog een beslissing genomen door ZSM. De recherche verwacht op korte termijn meer verdachten aan te kunnen houden.

Registreer uw camera
Deze zaak werd mede opgelost dankzij camerabeelden van burgers. Iedereen kan deelnemen aan het politiesysteem Camera in Beeld. Heeft u een buitencamera? Registreer uw camera dan bij Camera in Beeld. Zo maakt u uw buurt veiliger. Kijk voor meer informatie op https://www.politie.nl/onderwerpen/camera-in-beeld.html