Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

75 aanhoudingen bij wedstrijd Feyenoord-FC Union Berlin

Gepubliceerd op:

Rotterdam - De politie heeft voor, tijdens en na de wedstrijd Feyenoord-Union Berlin in totaal 75 mensen aangehouden.

mobiele eenheid, me, Foto: Korpsmedia politie

Een groep van 59 mensen zocht de confrontatie met Feyenoord-supporters en had daarvoor ook de nodige attributen bij zich. Ze werden tijdig gezien door de politie en als groep aangehouden op verdenking van het voorbereiden van openlijk geweld. Zij zijn in de loop van de avond heengezonden. De overige zestien arrestanten werden voornamelijk vóór de wedstrijd aangehouden en worden verdacht van vergrijpen als vernieling, belediging en het voorhanden hebben van vuurwerk.

Handen vol
Hoewel het overgrote merendeel van zowel de Feyenoord- als Union Berlinsupporters zich deze avond netjes gedroeg, had de politie toch de handen vol. Dat kwam onder meer doordat een groep Union Berlin-supporters een spontane wandeling van de Oude Haven naar de Kuip ondernam. Door de hevige regenval was de Oude Haven overstroomd en de Duitse supporters bleken geen zin te hebben in natte voeten. Er waren vooraf door de politie en gemeente bussen naar de Kuip geregeld, maar de supporters besloten massaal naar het stadion te wandelen. Een optocht van Berlinsupporters (een zogenaamde ‘corteo’) richting de Kuip was het gevolg.

Politiehond
Toen de Mobiele Eenheid de kopgroep van de corteo opdroeg om even te wachten op de rest van de optocht, sloeg de vlam kortstondig in de pan. Een kleine groep Duitse hooligans wilde niet wachten en sloeg op de ME’ers in. Zij herstelden de orde binnen korte tijd en kregen daarbij de hulp van een politiehond die drie Berlin-supporters én onbedoeld ook een ME’er beet. De vier gewonden werden door ambulancepersoneel behandeld en hoefden niet naar het ziekenhuis. De Union Berlin-fans werden na hun medische behandeling alsnog aangehouden.

Beheersbaar
Tijdens het toelaten van de Duitse supporters in de Kuip raakten een politieruiter en zijn paard licht gewond. Het dier schrok dermate van afgestoken vuurwerk dat het met berijder en al viel, maar de verwondingen van mens en dier vielen relatief gezien mee.
Na afloop van de wedstrijd ging het overgrote deel van de Feyenoord en de Union Berlin terug naar huis en keerde de rust in de stad snel weer. De politie kijkt terug op een drukke, maar beheersbare avond.