Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Zes aanhoudingen, honderden kilo's cocaïne en vuurwapens in beslag genomen

Gepubliceerd op:

Barendrecht - De politie heeft dinsdag 31 augustus en woensdag 1 september in een onderzoek naar facilitators, die mogelijk betrokken zijn bij het op grote schaal invoeren van verdovende middelen, in totaal zes mannen aangehouden. Bij doorzoekingen van meerdere woningen en bedrijfspanden zijn onder andere ongeveer vierhonderd kilo cocaïne, één miljoen euro aan contant geld en meerdere vuurwapens in beslag genomen. De burgemeester van Barendrecht heeft onmiddellijk drie panden waar drugs zijn aangetroffen gesloten.

Drugspakketten

De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid startte onder het gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie in februari van dit jaar het onderzoek onder de naam ‘26Zenne’. Door verkregen informatie uit eerder ontsleutelde zogenoemde ‘pretty good privacy-berichten’ zijn de verdachten in beeld gekomen en is besloten om naar hen een opsporingsonderzoek te starten.

Sluiting
Op dinsdag 31 augustus 2021 is in Rotterdam de 55-jarige hoofdverdachte uit Mijnsheerenland aangehouden. Op woensdag 1 september 2021 zijn in Alblasserdam, Rotterdam, Barendrecht en Hapert vijf verdachten aangehouden. De verdachten zijn vrijdag 3 september 2021 voorgeleid aan de rechter-commissaris en zitten voorlopig vast. De burgemeester van Barendrecht sloot een bedrijfspand in zijn gemeente waar onder andere de grote hoeveelheid cocaïne is aangetroffen.

“Criminelen maken misbruik van legale bedrijven, voorzieningen en instanties om hun illegale praktijken mogelijk te maken. Dit noemen we ondermijning. De criminele activiteiten bij het bedrijfspand aan de Ziedewij zijn hier een schokkend voorbeeld van. Door ondermijning gezamenlijk en daadkrachtig aan te pakken, kunnen we naast strafrechtelijk vervolgen bijvoorbeeld ook illegaal verkregen vermogen afpakken, panden sluiten en huurcontracten opzeggen. Zo maken we wijken en buurten weer veiliger.” aldus Jan van Belzen, burgemeester van Barendrecht.

Hacken
De mannen worden onder andere verdacht van handel en invoer van verdovende middelen, handel in vuurwapens en munitie en poging tot uitlokking van moord dan wel wederrechtelijke vrijheidsberoving. Bij de doorzoekingen van zeven woningen en zes bedrijfspanden in Rotterdam, Barendrecht, Alblasserdam, Mijnsheerenland, Heerjansdam en Hapert, zijn naast de drugs, vuurwapens en geld, ook dure horloges, gegevensdragers, cryptotelefoons, computers, handelshoeveelheden wiet en hasj en voertuigen met verborgen ruimtes in beslag genomen.

Eén van de mannen wordt verdacht van het met zijn computer illegaal binnentreden van computersystemen van logistieke bedrijven voor de invoer van drugs.

Woordvoering
Landelijke Eenheid