Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Lokale samenwerking zorgt voor een geslaagde inzet; Amsterdam-West

Gepubliceerd op:

Amsterdam - De politie heeft op donderdagavond 1 december samen met zoals buurtvaders, bondgenoten, straatcoaches en jongerenwerkers toegezien op een feestelijke viering van de overwinning van het Marokkaanse voetbalteam. Eerder was Mercatorplein, Plein '40-'45 en een gedeelte van Burgemeester de Vlugtlaan aangewezen als veiligheidsrisicogebied. De politie spreekt van een geslaagde inzet, waarbij uiteindelijk negen personen zijn aangehouden. Onder hen waren vijf minderjarigen. De verdachten zijn aangehouden rondom Mercatorplein en Burgemeester de Vlugtlaan, voor verschillende strafbare feiten waaronder het gooien van (zwaar) vuurwerk naar politiemedewerkers. Daarbij is één politieman gewond geraakt aan zijn gehoor.

Grimmige sfeer

Kort na de wedstrijd verzamelde zich enkele honderden personen op het Mercatorplein om de overwinning van Marokko te vieren. Na ongeveer een uur werd de sfeer grimmig. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Van het  feestvieren was geen sprake meer. Op basis van een noodbevel diende de aanwezigen vervolgens het plein te verlaten. Na enige tijd kon de Mobiele Eenheid (ME) het plein geweldloos ontruimen. Hierna keerde het normale straatbeeld weer terug.

Rondom Plein ’40-’45 en een gedeelte van Burgemeester de Vlugtlaan bleef het tot 22.00 uur druk op straat. Door oplettendheid van meerdere agenten is een scooter met daarin (zwaar) vuurwerk aangetroffen en een verdachte is daarbij aangehouden. Vervolgens is het normale straatbeeld ook daar weer teruggekeerd.

 

*foto Intervisual Studio