Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Blauwe zwaailichten zijn voor hulpdiensten

Een automobilist reed dinsdagmiddag jl op de A29, toen hij in zijn achteruitrijspiegel een auto met hoge snelheid zag naderen. Deze auto seinde met zijn grote licht en maakte gebruik van blauwe flitslampen en een politiesirene. Mijnheer dacht in eerste instantie dat het een burgerauto van de politie was, maar was tegelijk ook zeer verbaasd over het rijgedrag van de bestuurder. De auto reed namelijk gevaarlijk over het verdrijvingsvlak, haalde met hoge snelheid meerdere keren rechts in en schroomde niet regelmatig de vluchtstrook ‘te pakken’.

De melder noteerde het kenteken van de auto en belde de politie. Zijn vermoeden bleek juist! Het ging niet om een politieauto, maar om een auto die op naam van een burger stond. Er werd een onderzoek ingesteld in de straat waar de eigenaar zou moeten wonen en in de omgeving.

De auto werd diezelfde avond rijdend aangetroffen op de Pleinweg in Rotterdam en daar klemgereden. In de grill van de auto bleken inderdaad twee blauwe flitsers te zijn gemonteerd die leken op politie-flitsers. De auto is meegenomen voor verder onderzoek

De politie maakt zeer regelmatig gebruik van burgerauto’s met zwaailicht en sirene (denk bijvoorbeeld aan de arrestatieteams) en rekent erop dat de andere weggebruikers daar op anticiperen. Dat een burger zijn auto tot ‘politieauto’ ombouwt, komt niet vaak voor en gelukkig twijfelde de melder terecht aan de situatie en maakte een juiste inschatting door de politie te bellen. Deze keer is het gelukkig goed afgelopen, maar dat zou met dergelijk rijgedrag zomaar anders kunnen zijn. Tegen de bestuurder van de aangepaste auto is proces-verbaal opgemaakt.