Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Bankpasfraudeur aangehouden in ‘t Veld

In ’t Veld is een 53-jarige Groninger aangehouden voor het frauderen met betaalproducten. Een hoogbejaarde vrouw uit de gemeente Hollands Kroon werd slachtoffer van de fraude. De politie kon de man op heterdaad aanhouden na een korte achtervolging. Mogelijke mededaders zijn helaas ontkomen. De politie onderzoekt de zaak.

money mule, geldezel, fraude, oplichting, pinpas, bankpas, pinnen, pincode, geldautomaat, Foto: Korpsmedia

Het slachtoffer werd in de voorgaande dagen telefonisch benaderd door fraudeurs die zich voordeden als bankmedewerkers. Op hun aandringen maakte het slachtoffer meerdere malen geld over. Toen ze de situatie begon te wantrouwen vertelde ze dit aan mensen in haar omgeving. Zij lichtten direct de politie in. Toen de fraudeur opnieuw contact zocht en vroeg om de bankpas op te komen halen, stond de politie de fraudeur op te wachten. De man sloeg op de vlucht en na een korte achtervolging kon hij aangehouden worden. Ook een politiehond werd ingezet op de vluchtroute om te zoeken naar achtergebleven sporen.

Pas op voor babbeltrucs en bankfraudeurs
In Noord-Holland zijn oplichters actief die mensen proberen te beroven van geld en andere waardevolle spullen. De oplichters ogen en klinken vaak betrouwbaar. Ze komen aan de deur, bellen op of spreken u aan op straat. Ze zeggen bijvoorbeeld dat ze van de bank zijn, van de thuiszorg of dat ze de meterstand komen opnemen.

  • Wees voorzichtig: Vertrouwt u de situatie niet, bespreek dit met iemand in uw omgeving en vraag hen eerst om advies voordat u geldbedragen overmaakt.
  • Vraag altijd een legitimatiebewijs als iemand namens een instantie of bedrijf langskomt.
  • Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren.
  • Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
  • Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.