Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

147 aanhoudingen rond Ajax - AEK Athene

Laatst gewijzigd op:

Amsterdam - De politie heeft donderdagavond 14 december 2023 rondom de wedstrijd in de groepsfase van de Europa League tussen Ajax en AEK Athene in totaal 147 supporters aangehouden. Onder hen 140 Ajaxsupporters vanwege openlijke geweldpleging.

aanhouding rond voetbalwedstrijd

Donderdagmiddag waren de Ajaxsupporters al op zoek naar confrontaties in de binnenstad. Tot een treffen met de supporters van AEK Athene kwam het niet, maar onderweg naar de metro vond rond 18.15 uur, ter hoogte van de blauwbrug, een eerste confrontatie met de politie plaats. Hierbij zetten agenten hun wapenstok in om de orde te herstellen.

Metrostel

Zo’n drie kwartier later was de inzet van de Mobiele Eenheid noodzakelijk rond metrostation Weesperplein. Zo’n 140 Ajaxsupporters werden uiteindelijk aangehouden vanwege vernielingen in een metrostel. Alle aangehouden supporters zijn overgebracht naar een cellencomplex. Twee van hen zitten nog vast voor respectievelijk belediging en vernieling.

Trommelaar

Eerder op de dag hielden agenten een man aan voor de wet ID en het bij zich hebben van een hoeveelheid drugs. Op een terras in de binnenstad van Amsterdam werd een Griekse supporter aangehouden. De man had een trommel bij zich met daarop een sticker met de tekst ACAB. De tekst ACAB is een afkorting van de Engelse slogan All Cop(per)s Are Bastards (vertaald: Alle politieagenten zijn klootzakken). De politie accepteert geen enkele vorm van fysiek of verbaal geweld tegen politiepersoneel. De man kreeg na het betalen van een geldboete zijn trommel, zonder sticker, terug. In de omgeving van de ArenA werd een andere man aangehouden, omdat hij een bivakmuts droeg en op het Centraal Station hielden agenten een persoon aan voor verstoring van de openbare orde.

Uitvak

In het uitvak ontstond rond 21.30 uur een opstootje na een interventie door stewards vanwege het gebruik van een laserpen door Griekse supporters. Hun agressie richtte zich daarnaast tegen stewards in de Johan Cruijff ArenA. Drie stewards werden mishandeld en raakten gewond. Zij zullen op korte termijn aangifte doen. Als gevolg van daadkrachtig optreden konden agenten direct na afloop van de wedstrijd een verdachte aangehouden voor de mishandeling. Daarnaast werden nog twee Griekse supporters aangehouden voor openbare dronkenschap. De recherche heeft de zaak in onderzoek, meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Onacceptabel

In de binnenstad verliep het donderdagmiddag verder beheersbaar en ordelijk. De forse aanwezigheid van de politie speelde hier wel een grote rol in. ‘Uiteraard zijn we altijd alert in aanloop naar dit soort wedstrijden en monitoren we continue het informatiebeeld. Dat maakt dat we qua politie-inzet geprepareerd zijn om eventuele risico’s beheersbaar te houden’, reageert Fatima Tougha die namens de politie verantwoordelijk is voor de ordehandhaving rond de wedstrijd. De politie wil dat mensen op een plezierige en veilige wijze kunnen genieten van de sport en tilt daarom zwaar aan het geweld. “Dit soort ongeregeldheden verpesten de sfeer van een voetbalwedstrijd en maakt dat supporters zich onveilig voelen. Dat is zorgelijk en onacceptabel”, aldus Tougha.