Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Politie neemt in 2022 honderden kilo’s drugs in beslag door internationaal Hazeldonk samenwerkingsverband

In het Hazeldonk samenwerkingsverband werken België, Frankrijk, Luxemburg en Nederland samen in de bestrijding van internationale drugstransporten en de achterliggende distributienetwerken. De landen namen door deze samenwerking in 2022 honderden kilo’s drugs in beslag en ontdekten een drugslab en een cocaïnewasserij.

Drugs samenwerking Hazeldonk

De Hazeldonksamenwerking tussen de Benelux-landen en Frankrijk bestaat sinds 2006 en is in het bijzonder zichtbaar tijdens de gezamenlijke, meerdaagse Etoile-controleacties op het internationale hoofdwegennet en in de internationale treinen. De samenwerking maakt onder andere internationale informatie-uitwisseling makkelijker, waardoor ook de achterliggende drugsdistributienetwerken beter kunnen worden aangepakt.

Etoile

In 2022 is de meerdaagse internationale Etoile-actie vijf keer georganiseerd. De acties vonden zowel op de weg als ook op het spoor plaats. Tijdens de Etoile-acties werd regelmatig gewerkt met gemengde patrouilles, wat achtervolgingen over de landsgrenzen heen makkelijker maakte.

Er werd in totaal meer dan 48 kg marihuana, 70 kg hasj, 73 kg cocaïne, 79.000 xtc-pillen en bijna 264.000 euro cash gevonden. De Etoile-controles leidde na rechercheonderzoek ook tot de ontdekking van een drugslab en een cocaïnewasserij in België en een opslagruimte in Nederland met 102 kg cocaïne en attributen voor een cocaïnewasserij.

2023

Ook in het nieuwe jaar zal weer veelvuldig ingezet worden op de internationale actiedagen als onderdeel van het Hazeldonk samenwerkingsverband. Daarnaast blijven gerichte controles op drugstransporten ook buiten de Etoile-acties onderdeel uitmaken van het dagelijkse politiewerk op de hoofdtransportassen.

 

Woordvoering: Landelijke Eenheid