Bij spoed: 112
Geen spoed: 0900-8844

Politie onderzoekt gasexplosie in gebouw aan Gijenham in Oosterwolde

De politie doet onderzoek naar een gasexplosie, die zaterdag 11 maart rond 18:00 uur heeft plaatsgevonden in een woning aan de Gijenham in Oosterwolde. Er is een 26-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de explosie. Uit onderzoek moet blijken of de verdachte verwijtbaar gedrag heeft vertoond. Tijdens het ontruimen van het complex stuitte de politie in een andere woning op een kleine hennepkwekerij.

Rol bij explosie
Bij de explosie is een 21-jarige man uit Oosterwolde gewond geraakt. Hij is uiteindelijk overgebracht naar het ziekenhuis. De 26-jarige man, die werd aangehouden, zal vandaag worden gehoord over zijn rol bij de explosie.

Verschillende hulpdiensten
Het gebouw waar de explosie plaatsvond, is zwaar beschadigd geraakt. Omdat verschillende hulpdiensten moesten samenwerken, werd opgeschaald naar GRIP1. Het complex werd door de brandweer en de Veiligheidsregio Fryslân ontruimd. Omwonenden zijn elders opgevangen. Na onderzoek van experts blijkt dat het gebouw voor nu onveilig is. Voor de omwonenden wordt vervangende huisvesting geregeld.

Kleine hennepkwekerij
Tijdens de ontruiming stuitte de politie in een andere woning op een kleine hennepkwekerij. Zodra de situatie in het pand veilig is, zal de politie ook onderzoek gaan doen naar de aangetroffen hennepkwekerij.

Heeft u tips of beelden?
De politie heeft al met een aantal getuigen gesproken. Mogelijk heeft u nog andere informatie of zelfs camerabeelden van de explosie. Heeft u tips of beelden? Neem contact op met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. U kunt uw tips en beelden ook doorgeven via Politie.nl of onderstaand tipformulier.

Update I - 13 maart
Zaterdagavond 11 maart hebben wij een 26-jarige man uit Oosterwolde aangehouden op verdenking van het mede veroorzaken van de explosie die eerder die avond plaatsvond. Deze man zit nog vast en wordt gehoord over wat er is gebeurd en wat zijn rol hierbij is. Zondagmiddag hebben wij een tweede verdachte aangehouden, een 21-jarige man uit Oosterwolde. Hij is na de explosie met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Ook hij is aangehouden op verdenking van het mede veroorzaken van de explosie. Wegens de behandeling van zijn verwondingen zit hij niet vast op het bureau. Hij moet hij zich beschikbaar houden voor het onderzoek. Hij wordt gehoord over wat er is gebeurd.

Wij doen onderzoek naar deze explosie, maar door de zware explosie is de woning op dit moment niet veilig en kan daarom nog niet betreden worden. Doordat het gebouw deels is ontzet is er sprake van instortingsgevaar. Dit maakt (sporen)onderzoek op locatie moeilijker. Wij zoeken naar mogelijkheden om de woning toch te kunnen betreden.

Update II - 13 maart

De Forensische Opsporing heeft een kort onderzoek op locatie gedaan. Een gasexplosie wordt bevestigd. Inmiddels zijn beide verdachten weer in vrijheid gesteld. Zij zitten niet meer vast. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt en dan volgt een beslissing over wat er verder gaat gebeuren in dit onderzoek.