Bij spoed: 112 Geen spoed: 0900-8844

Man aangehouden na bedreiging met ‘vuurwapen’; blijkt fles alcohol te zijn

Gepubliceerd op:

Amsterdam - Op zaterdagavond heeft de politie op de Pieter Braaijweg een 22-jairge man uit Nieuw-Vennep aangehouden op verdenking van bedreiging. Politieagenten hebben tijdens de aanhouding hun dienstvuurwapen getrokken.

Rond 18.15 uur krijgt de politie meerdere meldingen van automobilisten die over de A4 in de richting van Amsterdam rijden. De melders geven aan dat zij zijn ingehaald door een busje met daarin meerdere personen en dat één van hen een lang vuurwapen vast heeft en op de ingehaalde auto's richt. De gealarmeerde politie krijgt het betreffende busje in de smiezen en rijdt hier achteraan.

Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten
Op de Piet Braaijweg in Oost stopt het busje en de politieagenten trekken, gelet op de mogelijke aanwezigheid van een vuurwapen, hun dienstwapens en starten de procedure Benaderingstechniek Gevaarlijke Verdachten (BTVG, voorheen de uitpraatprocedure). Alle inzittenden in het busje worden naar de grond gepraat en in de boeien geslagen. 

Wapen blijkt fles alcohol
Het busje wordt doorzocht en hier wordt inderdaad iets aangetroffen dat lijkt zondermeer op een vuurwapen maar is dat niet. Het blijkt namelijk te gaan om wodka in een fles in de vorm van een automatisch vuurwapen. Uiteindelijk moet alleen de Haarlemmermeerder, die de fles alcohol op mensen heeft gericht, mee naar het politiebureau en worden de overige inzittenden uit de handboeien gehaald.

Onschuldige omstanders
Tijdens de BTVG zijn een aantal onschuldige omstanders ook onbedoeld in de vuurlinie van de politieagenten terechtgekomen. Met allen is een goed gesprek gevoerd en slachtofferhulp aangeboden. Eén van hen is alleen zo vreselijk geschrokken, dat politieagenten hebben besloten haar naar huis te brengen.

Waarschuwing
Het is in dit specifieke geval goed afgelopen, maar het had ook anders kunnen uitpakken. Op afstand is een nepvuurwapen, of in dit geval een fles drank in de vorm van een vuurwapen, niet van echt te onderscheiden en kunnen er onnodig slachtoffers vallen. Ook de impact die het in dat geval voor de omstanders die onnodig onderdeel zijn geworden van een BTVG en de melders op wie het zogenaamde wapen gericht is, is groot. Laat dit soort ‘wapen’ dan ook altijd thuis!